Hlavní obsah

Česká ekonomika se letos propadne o 7,5 procenta, čekají banky

Novinky, bož

Česká ekonomika letos poklesne o 7,5 procenta. V následujícím roce potom hrubý domácí produkt (HDP) Česka poroste o 5,3 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou ve čtvrtek zveřejnila Česká bankovní asociace (ČBA).

Foto: Martin Havelka, Novinky

Roční vývoj HDP

Článek

Podle expertů bank, z jejichž odhadu prognóza vychází, nejvýraznější pokles HDP nastal ve druhém čtvrtletí. V roce 2021 má přijít ekonomické oživení, nicméně na úroveň roku 2019 se česká ekonomika vrátí nejdříve v roce 2022.

„Restart ekonomiky se bude odvíjet od obnovení důvěry firem i domácností. Stále velkým rizikem je slabá zahraniční poptávka,” uvedla ekonomka Raiffeisenbank Helena Horská.

Klíčový vývoj v automobilovém průmyslu

Podle ČBA je pro českou ekonomiku zásadní, že odhadovaný pokles německé ekonomiky je mírnější než eurozóny jako celku. Evropská komise čeká pokles německého HDP o zhruba 6 procent.

„Pro Česko je samozřejmě klíčové, co se v příštích měsících a dvou až třech letech odehraje v automobilovém průmyslu, který je postižen nejen momentálním dvouciferným poklesem poptávky,” dodal hlavní ekonom ČBA Miroslav Zámečník.

Česká ekonomika poklesla o 3,4 procenta

Ekonomika

Ekonomové bank také očekávají, že letos i příští rok bude pokračovat nárůst míry nezaměstnanosti. Letos podle nich stoupne na 4,4 procenta, v příštím roce na 5,1 procenta.

„Rychlost, s jakou nezaměstnanost poroste, se bude ve značné míře odvíjet od pokračování kurzarbeitu, který umožňuje firmám udržet zaměstnanost i v čase nízkých objednávek. Situace na trhu práce se obrátí k lepšímu nejdříve až ve druhé polovině příštího roku,” uzavřel analytik ČSOB Petr Dufek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám