Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla o 7,8 procenta

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) Česka ve druhém čtvrtletí vzrostl meziročně o 7,8 procenta. Vyplývá to z předběžného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Mezi čtvrtletími ekonomika rostla o 0,6 procenta.

Foto: Novinky

Díky rozvolnění opatření mohly domácnosti částečně uskutečnit odloženou spotřebu.

Článek

„Rozvolňování protiepidemických opatření umožnilo domácnostem částečně realizovat odloženou spotřebu. Zvýšily se i výdaje domácností za služby,“ konstatoval ředitel odboru národních účtů ČSÚ Vladimír Kermiet.

„Na druhou stranu kvůli nedostatku komponentů v řadě průmyslových odvětví vzrostly zásoby nedokončených výrobků, což mělo dopad i na vývoz zboží,” dodal Kermiet.

Důvěra v ekonomiku klesla

Ekonomika

K meziročnímu růstu přispěla zahraniční poptávka. „Předběžný údaj o HDP za druhé čtvrtletí tak ukázal, že problémy v dodavatelsko-odběratelských řetězcích jsou opravdu silnou brzdou průmyslově laděné české ekonomiky a že se české domácnosti zatím bezhlavě nevrhly do utrácení,” doplnil k tomu analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta.

Ve stejném období loňského roku stejně jako v první období letošního roku vývoj ekonomiky poznamenaly uzávěry v důsledku globální pandemie.

Ve druhém čtvrtletí roku 2020 tak HDP klesl meziročně o 10,8 procenta. Letos v prvním čtvrtletí se výkon ekonomiky snížil o 2,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám