Hlavní obsah

Česká ekonomika rostla méně, než se čekalo

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve 4. čtvrtletí loňského roku meziročně rostla o 2,9 procenta, což je méně, než očekávali ekonomové. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt (HDP), očištěný o cenové, sezónní a kalendářní vlivy, stoupl o 2,3 procenta. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu.

Článek

„Číslo zaostalo za očekáváním trhu, který počítal s meziročním růstem o 3,2 %,“ komentoval čtvrtletní výsledky analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Hlavním tahounem domácí ekonomiky byl tradičně export, negativně se na HDP podepsalo stavebnictví a zemědělství. „Kladného salda obchodní bilance bylo dosaženo v celém posledním čtvrtletí, navíc v prosinci, kdy obchodní bilance v předkrizových letech dosahovala většinou výrazně záporného salda, jsme zaznamenali loni přebytek jedné miliardy korun,“ sdělil Volf.

Překážkou dalšího ekonomického růstu by neměly být ani sazby, které jsou na nejnižší historické úrovni. „Inflační vývoj za leden ukázal, že by se klíčová sazba neměla zvyšovat tak rychle, což je dobrá zpráva pro podniky i domácnosti, které budou mít delší dobu nižší úroky z úvěrů,“ připomněl Volf.

Čísla ročního růstu HDP za rok 2010, tedy růst o 2,3 procenta, je v souladu s očekáváním analytiků.

Německo tlačí Česko exportem vpřed

Rizikem dalšího pozitivního vývoje HDP je zahraniční poptávka. „Náš největší obchodní partner Německo si sice drží slušné tempo růstu DHP, ale poslední čísla o tamní průmyslové výrobě, která zaostala za očekáváním, velké naděje chladí,“ domnívá se Volf s tím, že otázka síly zahraniční poptávky je pro Česko klíčová.

Právě na německé ekonomice je do značné míry závislý český průmysl, jenž využívá subdodávek německým firmám, a těží tak z úspěchu německého exportu. Na základě výkonu německé ekonomiky loni stoupl český export o 14 procent.

Podle úterních údajů spolkového statistického úřadu německá ekonomika v posledním čtvrtletí loňského roku lehce zrychlila meziroční tempo růstu na 4 procenta z 3,9 procenta ve 3. čtvrtletí. Za celý loňský rok si připsala největší evropská ekonomika 3,6 procenta.

Letos ekonomika v růstu ubere

Dalším faktorem, který pravděpodobně utlumí růst ekonomiky, bude seškrtávání vládních výdajů a další plánované reformy. Domácí spotřeba je podle Volfa stále velmi slabá kvůli přetrvávajícím obavám o budoucí příjmy obyvatel.

Podle analytika Komerční banky Miroslava Frayera bude zpomalení české ekonomiky ovlivněno také koncem solárního boomu či výrazným propadem registrací aut v eurozóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám