Hlavní obsah

Česká ekonomika roste o 4,3 procenta

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt ČR vzrostl ve třetím čtvrtletí meziročně o 4,3 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. Uvedl to v pátek v předběžném odhadu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Hrubý domácí produkt ČR

Článek

Růst HDP podle statistiků táhne zejména zpracovatelský průmysl, s významným přispěním stavebnictví a obchodu. Na výdajové straně působily ve prospěch růstu HDP rostoucí investiční aktivita, zahraniční poptávka i spotřeba domácností.

Česku letos mimořádně pomáhá také dočerpávání evropských dotací z končícího období a s nimi spojené investice například do oprav a modernizace silnic a dálnic.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Teprve příští rok ukáže, zda stavebnictví dokáže stát na vlastních nohou právě i bez podpůrné berličky – spíše tedy pořádné berle – v podobě eurofondů. Pozemní stavitelství totiž zatím kdovíjak zářné výsledky nevykazuje,” upozornil ekonom společnosti Roklen Lukáš Kovanda.

ČNB pro celý letošní rok odhaduje růst HDP až o 4,7 procenta, ministerstvo financí o 4,5 procenta.

Prognózy hospodářského růstu pro ČR (% HDP)
20152016
Ministerstvo financí4,52,7
ČNB4,72,9
Evropská komise4,32,2
OECD4,32,3

„Pokračující hospodářský růst se pozitivně projevil i na trhu práce. Zaměstnanost v pojetí národních účtů ve 3. čtvrtletí vzrostla meziročně o 1,1 procenta a mezičtvrtletně se nezměnila,” uvedl ČSÚ.

„Postupem času by se měl hospodářský růst stále více začít projevovat i ve zvyšování mezd s tím, jak bude pro firmy stále obtížnější nalézt kvalifikované zaměstnance pro rozšiřování výroby nebo k nahrazování pracovníků odcházejících do penze,” dodal ekonom ČSOB Petr Dufek. Ten očekává, že růst kolem čtyř procent ekonomika udrží i posledním čtvrtletí letošního roku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám