Hlavní obsah

Česká ekonomika překvapila, na konci roku ještě rostla

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Česká ekonomika zatím ustála běsnění globální krize. Hrubý domácí produkt České republiky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku podle předběžných odhadů vrostl o jedno procento. Analytici přitom očekávali stagnaci nebo pokles. Za celý loňský rok hrubý domácí produkt vzrostl oproti předešlému roku o 3,5 procenta. V pátek to uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Článek

"Vzhledem k měsíčním údajům o propadu průmyslu to lze označit za dobrý výsledek. My jsme čekali propad o 0,7 procenta. Ovšem předběžný výsledek je třeba brát spíše orientačně,“ upozornil analytik Raiffeisenbank Michal Brožka.

Podle něj totiž i předběžný údaj o ekonomice ve třetím čtvrtletí tehdy hovořil o překvapivém růstu. Zpřesněná čísla však tento fakt vyvrátila a z rostoucího hospodářství se stalo klesající.

Výhled pro letošek však není příznivý. Česká národní banka již v předešlých dnech varovala, za letošní rok očekává pokles HDP o 0,3 procenta. Česko by se tak mělo dostat do recese.

Podniky omezily výrobu

Za tak výrazným propadem je globální krize. Kvůli ní mnoho tuzemských podniků muselo v předešlých měsících omezovat výrobu. Stála například mladoboleslavská Škoda Auto, lídr tuzemského autoprůmyslu, či Avia nebo kopřivnická Tatra.

Odstávky výrazně poznamenaly průmyslovou výrobu, která v listopadu a prosinci rekordně klesala o 17,4, respektive 14,6 procenta. S nízkými prodeji jde ruku v ruce propouštění, proto lednová nezaměstnanost poskočila o osm desetin procenta na 6,8 procenta.

„Globální finanční krize sice Českou republiku v zásadě nezasáhla, vyvolala však v celosvětovém měřítku nezanedbatelný pokles poptávky po zboží a službách. Pro výrazně exportně orientovanou českou ekonomiku z toho vyplývají podstatné odbytové potíže, umocněné navíc opatrnějším přístupem komerčních bank k poskytování úvěrových produktů podnikatelské sféře i obyvatelstvu,“ odůvodnili mimo jiné, proč ekonomika zpomaluje statistici.

Reklama

Výběr článků

Načítám