Hlavní obsah

Česká ekonomika má letos růst přes tři procenta. Ministerstvo vylepšilo prognózu

Novinky, tov

Ministerstvo financí v nové prognóze zlepšilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a příští rok na 2,9 procenta. V předchozí dubnové prognóze počítalo letos i příští rok s růstem ekonomiky o 2,5 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Meziroční růst reálného HDP.

Článek

Ke zvýšení odhadů vedl především rychlejší růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí i zlepšení globální ekonomiky, uvedlo v pondělí ministerstvo financí.

Ekonomice pomáhají dobré výsledky zahraničního obchodu i vysoká spotřeba domácností, která se meziročně zvýšila o 3,5 procenta. „Růst spotřeby reflektoval nejen vysokou dynamiku zaměstnanosti i mezd, ale i klesající míru úspor v důsledku nízkých úrokových sazeb a nebývale vysoké důvěry spotřebitelů v další vývoj,“ řekl mluvčí ministerstva Michal Žurovec.

Ministerstvo v novém odhadu mírně snížilo prognózu inflace, která na přelomu roku vyšplhala přes dvě procenta. Proti původnímu odhadu 2,4 procenta letos čeká růst cen o 2,2 procenta. Důvodem je hlavně nižší očekávaný nárůst cen ropy.

Predikce ministerstva financípředchozí predikce
2017201820172018
Růst HDP (meziročně v %)3,12,92,52,5
Míra inflace (roční průměr v %)2,21,62,41,7
Míra nezaměstnanosti (roční průměr v %)3,22,93,43,3

Úřad počítá s výraznějším poklesem průměrné míry nezaměstnanosti než dosud. Pro letošní rok odhad upravil z 3,4 procenta na 3,2 procenta, pro příští rok pak odhad snížil o tři desetiny procentního bodu na 2,9 procenta. „Na této úrovni má nezaměstnanost již jen velmi omezený prostor pro další pokles,“ dodal Žurovec.

Budoucím rizikem pro vývoj ekonomiky je podle ministerstva například zavedení cel po odchodu Británie z EU (brexitu), zpomalení čínské ekonomiky nebo eskalace problémů italských bank. Na domácím trhu za rizika označuje hlavně nedostatek zaměstnanců s vhodnou kvalifikací a také razantní růst nabídkových cen bytů.

Minulý týden vylepšila odhad růstu domácí ekonomiky také Česká bankovní asociace. Letos počítá s růstem dokonce 3,2 procenta. [celá zpráva]

Loni HDP Česka vzrostl o 2,6 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám