Hlavní obsah

Česká ekonomika loni zpomalila růst na polovinu

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hrubý domácí produkt (HDP) v roce 2016 rostl o 2,3 procenta. Vyplynulo to ze zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu (ČSÚ). Česká ekonomika tak v loňském roce výrazně zpomalila proti předloňským 4,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí rostl HDP meziročně o 1,9 procenta.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj HDP v ČR

Článek

Růst české ekonomiky na konci roku 2016 mírně zrychlil. Růst byl podpořen zejména rostoucí spotřebou domácností a zahraniční poptávkou, uvedli statistici.

Oproti předchozímu čtvrtletí vzrostl HDP v poslední části loňského roku o 0,4 procenta.

„Za relativně slabým růstem oproti dynamice růstu v sousedních zemím stojí zejména velmi slabá tvorba zásob, která z mezičtvrtletního růstu domácí ekonomiky ubrala,“ sdělil Novinkám ekonom Komerční banky Viktor Zeisel.

Dynamiku HDP brzdila zejména slabá investiční aktivita
Viktor Zeisel, ekonom

„Pokles investic dosáhl mezičtvrtletně 0,6 procenta. Soukromá spotřeba naopak zůstává velmi silná, když vykázala mezičtvrtletní růst o 0,7 procenta. Nezaměstnanost se nachází na historicky nízkých hodnotách a zvyšování mezd akceleruje,“ dodal ekonom.

Růst HDP v loňském roce výrazně zpomalil. „Dynamiku brzdila zejména slabá investiční aktivita. Naopak k vyššímu růstu HDP tlačila soukromá spotřeba a rostoucí přebytek bilance zahraničního obchodu,“ uvedl Zeisel s tím, že letos by ekonomika mohla opět zrychlit na 2,7 procenta. Ministerstvo financí očekává růst HDP o 2,6 procenta.

Reklama

Související články

ČNB zhoršila odhad vývoje ekonomiky

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad vývoje české ekonomiky v letošním i příštím roce na 2,8 procenta. Loňský růst pak banka odhaduje na...

Výběr článků

Načítám