Hlavní obsah

Česká ekonomika letos poroste o 2,5 procenta. Ministerstvo zhoršilo výhled

Novinky, tov
Aktualizováno

Ministerstvo financí zhoršilo odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta. V lednu předpovídalo pro letošek růst HDP o 2,7 procenta. Pro příští rok odhad úřad nechal na 2,6 procenta. Vyplývá to z dubnové makroekonomické predikce, kterou ministerstvo zveřejnilo v pátek.

Foto: Jaroslav Švehla, Právo

Na ilustračním snímku pracovnice sklářské firmy Crystalex v Novém Boru na Českolipsku

Článek

Loni tuzemská ekonomika rostla podle propočtů ministerstva o 4,2 procenta, tedy o desetinu procentního bodu méně, než uvádí Český statistický úřad (ČSÚ). [celá zpráva]

„Rizikem pro českou ekonomiku by v neposlední řadě mohlo být přetrvání výraznějších tlaků na zhodnocení kurzu koruny pod hranici 27 CZK/EUR, které by mohly být posíleny dalším uvolněním měnové politiky ECB,” uvedlo ministerstvo.

Mezi riziky i migrační krize

Další rizika podle prognózy souvisejí s vývojem v zahraničí, jako je zpomalování růstu čínské ekonomiky, červnové referendum o setrvání Spojeného království v EU i migrační krize.

„Pokud nedojde ke zvýšení počtu žadatelů o azyl v ČR, přímé dopady na českou ekonomiku by měly být zanedbatelné. V současné době tak migrační krize pro ČR představuje negativní riziko zejména kvůli jejímu možnému vlivu na budoucí uspořádání EU (zachování stávající podoby schengenského prostoru),” uvedlo ministerstvo.

Prognóza ministerstva financí pro růst české ekonomiky (v závorce odhady z předchozí lednové predikce)
odhad 2016odhad 2017
HDP2,5 (2,7)2,6 (2,6)
Průměrná míra inflace0,6 (0,5)1,4 (1,6)
Nezaměstnanost4,4 (4,7)4,3 (4,6)

„V neposlední řadě by hospodářský růst v některých zemích EU, a zprostředkovaně (přes zahraniční obchod) i v ČR, mohl být nepříznivě ovlivněn v případě stupňování teroristických útoků,” dodává.

Za pozitivní naopak označilo přetrvání současných nízkých cen komodit, tedy například ropy.

Ceny porostou jen mírně

Úřad zvýšil odhad vývoje průměrné inflace v letošním roce na 0,6 procenta z lednových 0,5 procenta. Pro rok 2017 počítá s průměrnou inflací 1,4 procenta, zatímco v předchozí predikci to bylo 1,6 procenta.

Míra nezaměstnanosti by měla podle nové prognózy být nižší, letos 4,4 procenta a příští rok 4,3 procenta.

Letos ministerstvo financí očekává deficit veřejných financí 0,6 procenta HDP, loni byl rekordně nízký na 0,4 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám