Hlavní obsah

Česká ekonomika letos klesne, předpověděla Evropská komise

Brusel
Aktualizováno

Česká ekonomika letos vykáže podle odhadu Evropské komise (EK) pokles o 0,4 procenta. Rozpočtový schodek se nicméně dostane pod tři procenta hrubého domácího produktu (HDP), což je jedna z podmínek vstupu do eurozóny.

Evropská komise

Článek

EK tak zhoršila svůj únorový odhad letošního vývoje české ekonomiky, který počítal se stagnací. Prognózu českého hospodářského růstu pro rok 2014 pak komise snížila na 1,6 procenta z dříve předpokládaných 1,9 procenta.

Foto: ČTK

HDP v zemích EU

Vývoj veřejných financí České republiky komise naopak hodnotí příznivěji než dříve. Podle páteční prognózy by měl rozpočtový deficit letos klesnout na 2,9 procenta HDP z loňských 4,4 procenta. Předchozí odhad počítal pro letošní rok se schodkem 3,1 procenta HDP, loňský deficit komise odhadovala na 5,2 procenta HDP.

Kalousek věří v obrat

„Jedná se o predikci, která není ve velkém rozporu s našimi vlastními odhady. Jsem si jist, že deficit veřejných financí klesne pod tři procenta,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle Kalouska Česko stabilizovalo veřejné rozpočty, proto může v rámci možností realizovat některá prorůstová opatření. „Takže není vyloučeno, že trend vývoje hospodářského růstu se otočí již v druhé polovině letošního roku,“ doplnil ministr.

Splnění tříprocentního limitu pro rozpočtový schodek podle Českého rozhlasu znamená, že Česku už letos nehrozí nové škrty nebo zvyšování daní.

Za lepším stavem českých veřejných financí podle komise stojí výrazné snížení veřejných investic a růst rozpočtových příjmů, o který se zasloužilo především zvýšení daně z přidané hodnoty.

Nepřehnat to s optimismem

„Ve zprávě EK není žádný hodnotící výrok. Jedná se o pouhé konstatování stavu a výhled založený na datech, které do Bruselu poskytly české orgány,“ uvedl pro Novinky ekonom Pavel Sobíšek z UniCredit Bank.

Výhled pro letošní a příští rok ovšem počítá se zhoršením strukturálního deficitu veřejných financí z 1,5 procenta HDP za rok 2012 až na 2,1 procenta HDP pro 2014. „Jakkoliv je taková výše deficitu pod hodnotami některých jiných zemí, nebude zřejmě stačit na stabilizaci veřejného dluhu,“ doplnil Sobíšek.

„Neřekl bych, že nás Evropská komise vysloveně chválí, spíše vyjmenovává důvody, proč se podařilo snížit fiskální deficit,“ sdělil Novinkám analytik Václav Franče z Raiffeisenbank.

Výběr DPH byl podle Frančeho výrazně nižší, než vláda očekávala, a kvůli tomu musela přistoupit ke zmrazení některých výdajů. „Není těžké si také domyslet, že tato restriktivní fiskální politika prohloubila recesi české ekonomiky,“ připomněl Franče.

Pokles v eurozóně i v EU

Podle předpovědi EK pak ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a hrubý domácí produkt celé Evropské unie se sníží o 0,1 procenta. I v tomto případě jde o zhoršení předchozí prognózy, která počítala s hospodářským poklesem o 0,3 procenta v eurozóně a s nárůstem o 0,1 procenta v celé EU.

Komise nicméně předpokládá, že v letošním druhém pololetí se ekonomika EU postupně vrátí k růstu, který příští rok nabere na tempu.

Reklama

Výběr článků

Načítám