Hlavní obsah

Česká ekonomika kvůli brexitu trochu zpomalí, míní ekonomové

Odchod Velké Británie z Evropské unie se podle analytiků dlouhodobě odrazí v české ekonomice, například propadem růstu HDP o několik desetin procenta. Zdražit by mohl i roaming, protože země již nebude podléhat evropským pravidlům. Je pravděpodobné, že Češi časem budou opět potřebovat v Británii pracovní povolení.

Foto: Frank Rumpenhorst, ČTK/AP

Ekonomové předpokládají, že na českou ekonomiku budou mít dopady hlavně nejasnosti kolem dalšího vývoje.

Článek

Analýza společnosti Deloitte upozornila, že Česká republika má na Británii velkou vazbu, ač samotný podíl vývozu do Británie není velký, je to 5,3 procenta.

„Budeme-li vycházet z výsledků analýz britského ministerstva financí a použijeme-li krátkodobé a dlouhodobé odhady dopadů na HDP Velké Británie, potom by brexit mohl snížit HDP České republiky v horizontu dvou let o 0,09 až 0,15 procenta HDP. V dlouhodobém horizontu by dopady na českou ekonomiku měly činit 0,08 až 0,23 procenta HDP,” uvedla analýza Deloitte.

Průměrný Čech by si nemusel ničeho všimnout
analytik Lukáš Kovanda

Podle odhadu Evropské komise by česká ekonomika měla tento rok růst o 2,3 procenta, příští rok o 2,7 procenta.

Dopad na ČR bude způsoben především nejistotou z dalšího vývoje, která se projevuje na trzích. "Průměrný Čech by si nemusel ničeho všimnout. S výjimkou třeba těch, kteří investují do akcií. Ti už nyní mohou počítat s citelným zchudnutím během jediného dne," uvedl hlavní ekonom Roklen Lukáš Kovanda.

První období po rozhodnutí o brexitu bude podle prezidenta Asociace malých a středních podniků Karla Havlíčka charakteristické emocemi, neklidem na finančních trzích a určitým propadem obchodu.

To bylo patrné v pátek ráno, kdy výrazně propadla libra k dolaru a akciové trhy, včetně toho českého, propadly o deset procent. Ztráty během dopoledne částečně vyrovnaly, v propadu jsou ale stále.

Foto: David Ryneš, Novinky

Páteční propad na pražské burze

V předchozích dnech přitom evropské i britské burzy i kurz libry rostly v očekávání toho, že Británie Unii neopustí. V pátek ráno ale nastalo rozčarování.

Podle Havlíčka se situace dostane v ekonomické rovině do normálu a víceméně dva roky se bude hospodářská spolupráce vyvíjet podobně jako před brexitem. "Neočekáváme velké výpadky. Nicméně v této době se musí dojednat ekonomický model další spolupráce, což bude velmi náročné," uvedl Havlíček.

Analytici také předpokládají, že Česká národní banka možná posune termín ukončení devizových intervencí z poloviny příštího roku blíže k roku 2018.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu koruny k libře

Dražší roaming a pracovní povolení

Podle ministerstva práce se dá předpokládat, že Británie omezí Čechům volný přístup na svůj trh práce. Také Britové by pak v ČR museli získat k práci nejdřív povolení. V Británii loni pracovalo podle odhadů kolem 37 000 Čechů, nejčastěji si našli místo ve službách a pohostinství. V Británii také pracuje 1270 lékařů z Česka.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka si možná Británie vyjedná speciální režim pro lékaře cizince, protože se bez nich britské zdravotnictví neobejde.

V neposlední řadě by se mohl odchod Británie z EU projevit ve zdražení mobilního volání na ostrovech. Británie totiž přestane být zemí, která by se musela řídit evropskou regulací roamingu, uvedl mluvčí Českého telekomunikačního úřadu Martin Drtina.

Reklama

Výběr článků

Načítám