Hlavní obsah

Česká ekonomika dupla na brzdu

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně vzrostla o 1,2 procenta. Ve srovnání s předcházejícími třemi měsíci se hrubý domácí produkt snížil o 0,1 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad.

Článek

„Čísla jsou horší oproti předchozím odhadům, ty hovořily o meziročním růstu 1,5 procenta a o mezičtvrtletní stagnaci,“ informoval analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Tradičním tahounem tuzemské ekonomiky je zahraniční obchod. „I když poslední čísla z Německa o průmyslové výrobě a podnikových objednávkách jsou slušná, zpomalení nás bezesporu čeká,“ sdělil Volf s tím, že jde o to, jak moc bude hluboké a dlouhé.

Připravme se na horší časy

Na zpomalení ekonomiky budou mít svůj podíl také další úspory vlády a celého státního sektoru. Na horší časy se připravuje také privátní sektor. „Listopadová nezaměstnanost už se zvedá a v dalších měsících nebude překvapením, když se firmy budou zbavovat dalších svých zaměstnanců, ať už v souvislosti s nižšími zakázkami, nebo ve snaze o vyšší efektivitu,“ připomněl Volf.

„Česká ekonomika je exportně závislá na vývoji eurozóny. Pokud se tamním zemím

„Česká ekonomika je exportně závislá na vývoji eurozóny. Pokud se tamním zemím nepodaří vypořádat se s fiskální krizí a nezachrání společnou měnu, nemůžeme

čekat růst ani u nás,“ uvedl Jiří Moser ze společnosti PwC s tím, že rok 2012 by se mohl do jisté míry podobat krizovému roku 2008.

V pátek začal klíčový summit EU, který by měl ukázat směr, kam se bude Unie ubírat. Jeho výsledek bude stěžejní a mohl by naznačit, v jaké formě bude EU existovat dál. „Strategická pozice Česka je velmi dobrá právě kvůli těsnému vztahu a sousedství s Německem,“ upozornil Volf.

Reklama

Výběr článků

Načítám