Hlavní obsah

Češi v neděli vyrazili nakupovat na benzínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čerpací stanice v Česku zaznamenaly v neděli zvýšený zájem o nepalivové zboží, poptávka po některých výrobcích vzrostla o desítky procent. Důvodem bylo rozhodnutí vlády uzavřít poslední den v týdnu kvůli šíření koronaviru maloobchodní provozovny. Část lidí si uzavřené prodejny neuvědomila a pro nákup nezbytností, třeba i květin na hřbitov, vyrazili do prakticky jediných otevřených obchodů – na čerpací stanice.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto.

Článek

Lidé kupovali alkohol, cigarety i květiny, vyplývá z vyjádření vybraných provozovatelů čerpacích stanic na dotaz ČTK. Mnozí ale i potraviny a občerstvení. „I přes platná omezení jsme i v této oblasti zaznamenali třetinový nárůst prodeje,“ uvedl mluvčí Benziny Michal Procházka k prodeji občerstvení.

Květiny kvůli Dušičkám

„V rámci naší sítě čerpacích stanic jsme v porovnání s nedělí 25. října zaznamenali dvojnásobný obrat doplňkového prodeje. Největší nárůst prodeje se projevil v kategorii alkoholických nápojů, byl pětinásobný. Vzhledem k Dušičkám výrazně stoupl i prodej květin,“ řekl Procházka.

Zákaz nedělního prodeje nahnal v sobotu do obchodů davy lidí

Ekonomika

Zvýšený zájem o nepalivové zboží v neděli zaznamenaly také čerpací stanice sítě Tank Ono, sdělil spolumajitel sítě Jiří Ondra. „U naší firmy je celkový nárůst asi čtvrtinový. Hlavní rozdíl je v cigaretách, kde navýšení bylo o asi 60 procent, a u alkoholických a nealkoholických nápojů, kde bylo navýšení zhruba 40procentní,“ řekl.

Vláda minulý týden rozhodla, že o nedělích mohou být otevřené pouze čerpací stanice, lékárny, prodejny na letištích, nádražích a ve zdravotnických zařízeních.

Opatření se setkalo i s kritikou, že co se nákaz týče, může být kontraproduktivní, protože mnoho lidí vyrazilo nakupovat ve velkém v sobotu, kdy obchody hlásily až o třetinu více zákazníků. O dodržování rozestupů nemohla být v zalidněných prodejnách řeč.

Anketa

Vadilo vám nedělní uzavření obchodů?
Ne, zásobil/a jsem se předem.
56,5 %
Ano, některé věci, které bych jinak dokoupil/a, mi chyběly.
14,4 %
Ani jsem si toho nevšiml/nevšimla.
29,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10696 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám