Hlavní obsah

Češi se dál nebojí utrácet. Tržby obchodníků v únoru rostly o šest procent.

• Aktualizováno

Maloobchodní tržby bez motorových vozidel v únoru zpomalily růst na šest procent, informoval v pátek Český statistický úřad (ČSÚ). V lednu rostly tržby rychleji - o 8,4 procenta, podle ekonomů jde ale pořád o solidní růst. Prodeje internetových a zásilkových obchodů rostly o téměř 22 procent.

Foto: David Ryneš, Novinky

Tržby maloobchodu

Článek

Ve srovnání s loňským únorem vzrostly tržby za nepotravinářské zboží o 9,1 procenta, za pohonné hmoty o 7,6 procenta a za potraviny o 2,4 procenta.

„Dá se říct, že vyšší tržby než loni v únoru zaznamenaly všechny hlavní sortimentní skupiny prodejen,“ uvedla ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ Marie Boušková.

Prodej přes internet a zásilkové služby byl vyšší o 21,6 procenta. Rostly také tržby v prodejnách s počítačovým a komunikačním zařízením, s výrobky pro kulturu, sport a rekreaci, s výrobky pro domácnost, s farmaceutickým, zdravotnickým a kosmetickým zbožím a s oděvy a obuví.

„Tržby v maloobchodě sice v únoru mírně zpomalily, ale i tak se jedná o velmi solidní číslo, které potvrzuje, že spotřeba domácností zůstává zkraje letošního roku hlavním přispěvatelem do růstu domácí ekonomiky,” řekl analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Prodejům podle něj pomáhá nízká nezaměstnanost a téměř dvouciferný růst mezd – to vše jsou faktory, které se výsledně promítají do větší ochoty spotřebitelů utrácet.

Reklama

Výběr článků

Načítám