Hlavní obsah

Češi potřebují čím dál větší boty

Právo, Lenka Hloušková

Česká populace kupuje čím dál větší velikost bot. Výrobci zaznamenali změnu zvláště při prodeji ženských velikostí. Trend přičítají dorůstající mládeži, která je vyšší než jejich rodiče a má tak zpravidla i delší chodidla.

Článek

"Za zhruba deset let jde v případě žen o průměrný posun o 1 až 1,5 čísla velikostní řady," řekl Právu Milan Hoferik z české obuvnické firmy Santé - zdravotní obuv, s. r. o. Dříve podle něj šly nejvíce na odbyt dámské velikosti 37 a 38. Teď už je to 38 a 39, kam spadají chodidla více než třetiny ženské populace. "V posledních letech se výrazně více prodává také bot velikosti čtyřicet - ty hledá v obchodech asi čtvrtina žen. Máme i časté dotazy na dvaačtyřicítky," pokračoval. Doplnil, že naopak poptávka po velikostech 36 a 37 je minimální nebo se spíše vztahuje na dětskou obuv.

Společnost zaznamenala posun i u pánských modelů. Sice se stále nejvíce prodávají velikosti 43 a 44, ale rovněž tady poptávka po vyšších číslech roste. "U některých modelů jsme končili s velikostí 44. Zákazníci je však požadovali až do šestačtyřicítek, tak jsme jim vyhověli. Některé modely máme v nabídce až do padesátky," uzavřel Hoferik.

Zvětšování českých chodidel potvrdil Právu Roman Kopřiva, manažer prodeje Botas, a. s. I on vše přičetl dorůstající mládeži. "Není výjimkou, že náctiletí chlapci mají velikost 45. U stejně starých dívek roste poptávka po velikosti 41 a 42," sdělil Právu.

Změny podle něho nejsou nijak dramatické. "Neznamená to, že bychom méně prodávali klasické pánské boty čísel 41 a 42. Opravdu však stoupá poptávka po 45 a 46. Může to být i proto, že sortiment bot dovážených z ciziny končí často na čtyřiačtyřicítce," řekl Kopřiva. Firma se snaží v rámci výroby vyhovět také zákazníkům s botami přesahujícími velikost 50.

Na vině je i Čína

Petr Hlaváček z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně poznatky českých výrobců potvrdil. "Je to však mnohem složitější. Nohy se sice z dlouhodobého pohledu prodlužují a zužují, ale není to o tolik, aby se musel měnit sortiment, škála velikostí," sdělil Právu.

Panující poptávku po větších velikostech, než bylo v minulosti obvyklé, přičetl globalizaci. "Dnes se na světě vyrobí více než 50 procent obuvi v jedné jediné zemi a tou je Čína. Asi 75 procent veškeré obuvi je vyrobeno v zemích, kde nectí, nedodržují normy a patenty a autorská práva. Asijští výrobci, ale i řada evropských mění číslování podle vlastních pravidel a vždy směrem dolů," pokračoval. "Nastal úplný chaos, a proto pod velikostí 40 můžete najít ve skutečnosti 39 až 37," konstatoval Hlaváček.

Lidé stále rostou

Antropologové zaznamenali růst Čechů ve výzkumu probíhajícím v letech 1991 až 2001. Sledovali při něm téměř 60 tisíc dětí od narození do 19 let. Zjistili mimo jiné, že dvanáctiletí chlapci byli v průměru o osmnáct centimetrů vyšší než jejich vrstevníci před sto lety.

Změny postihly i kategorii osmnáctiletých. Zatímco muži v 19. století měřili v průměru 165,7 cm a rostli až do třiceti let, zhruba do 169,2 cm; dnes má osmnáctiletý chlapec 180,1 cm a jeho růst je v podstatě u konce. Osmnáctiletá Češka měřila koncem 19. století v průměru 161 cm, nyní má 167,2 cm. S vyšší postavou se většinou zvětšuje i chodidlo.

Odborníci růst Čechů ve 20. století vysvětlují stravou bohatou na bílkoviny, proděláváme také méně nemocí zastavujících vývoj a ve srovnání s předky méně fyzicky pracujeme. Každých deset let výška populace v ČR vzroste zhruba o jeden a půl centimetru.

Reklama

Související témata:

Související články

Revoluční pohodlné boty s vysokými podpatky

Neumíte si svůj život představit bez bot s vysokými podpatky, i když vás z nich po celodenním nošení bolí pravidelně nohy? Máme pro vás řešení. Boty...

Země EU odmítly cla na dovoz obuvi z Číny

Vlády zemí Evropské unie odmítly návrhy Evropské komise na zavedení antidumpingových cel na dovoz obuvi z Číny a Vietnamu. Mluvčí komise v pátek po čtvrtečních...

Výběr článků

Načítám