Hlavní obsah

Češi pijí pivo kvůli krizi raději doma, na chuť přišli i radlerům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Češi chodí na pivo stále méně do hospod. Stoupá naopak tržní podíl baleného piva, a to hlavně díky pivu v PET lahvích. Rostoucí oblibě se těší mixy piva a limonád, které loni představovaly již pět procent prodejů piva v tuzemských obchodech. Změny v chování pivařů způsobila hlavně ekonomická krize.

Článek

„Stále výrazným trendem je zvyšování domácí spotřeby na úkor chození do hospod a restaurací,“ uvedl mluvčí tuzemské pivovarské dvojky společnosti Pivovary Staropramen Pavel Barvík.

Všude, Česko nevyjímaje, je balené pivo levnější než pivo točené. Řada pivařů si tak z ekonomických důvodů koupí svůj oblíbený nápoj radši domů v láhvi, než aby za něj platila více v restauraci.

Inspirovány loňským úspěchem citronového pivního mixu Staropramen Cool Lemon začaly loni uvádět nízkoalhoholické nápoje vzniklé smícháním světlého piva a ovocné limonády či džusu na trh další velké pivovary. Podle ředitele Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého může jejich současný asi pětiprocentní podíl do budoucna dále růst.

Podle Veselého stále trvá také růst tržního podílu piva v plastových lahvích. Odhadem se v tomto druhu obalu v Česku prodá již asi pět až šest procent piva.

Pivovarníci se shodují v tom, že ekonomická recese přiměla pivovary bojující o zákazníky k inovacím. I velké pivovary se v poslední době snaží uvádět na trh různé pivní speciály. Inspirací pro velké firmy jsou stále populárnější minipivovary. Přesto, že se jejich počet již blíží 150 a je proti velkým pivovarům zhruba trojnásobný, podíl minipivovarů na celkové produkci piva v Česku nepřesahuje jedno procento.

Anketa

Omezili jste v poslední době pití alkoholu v restauraci?
ano
81,4 %
ne
18,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1899 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám