Hlavní obsah

Češi neutrácí, nezabírají už ani letní slevy

Letní slevy propukly o prázdninách ve většině českých obchodů již naplno. Ale přestože někde slevy přesahují i 80 procent, lidé se kvůli hospodářské krizi proti předchozím rokům v utrácení znatelně krotí.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Propad tržeb trápí obchodníky již několik měsíců a zatím nic nenasvědčuje tomu, že by se tento trend měl brzy změnit. „Vzhledem k tomu, že nezaměstnanost ještě svého vrcholu nedosáhla, nečekají obchodníky lehké měsíce,“ prohlásil minulý týden analytik Patria Finance David Marek.

Prodejci ale doufají, že zákazníky na probíhající letní slevy a vidinu levnějších nákupů nakonec přece jen nalákají.

Například obchodní síť prodejen Albert, kterou provozuje společnost Ahold, spustila tento týden ve středu velké letní výprodeje, které budou trvat dva týdny. „Mnoho zboží jsme zlevnili i o více než 80 procent, například potřeby do domácnosti. O více než polovinu jsou levnější také hračky i jiné zboží,“ řekl Právu mluvčí Aholdu Petr Chadraba.

V obchodech Tesco dosahují slevy podle mluvčí Evy Karasové až 75 procent. „Týkají se výrobků, které potřebujeme především o prázdninách a na dovolenou. Zákazníci tak mohou výhodně v akčních nabídkách nakoupit oděvy, zavazadla, kola, bazény, zahradní nábytek, vybavení pro kempování a grilování nebo klimatizace a ventilátory,“ uvedla.

Nižší ceny u oděvů i sportovního zboží

S cenami šly v posledních dnech dolů nejen obří maloobchodní řetězce, ale i menší prodejny. Až o 50 procent v rámci letních slev se snížily například ceny v prodejně S-Jeans na Zámecké ulici v centru Ostravy. „Myslím, že ve srovnání s jinými lety je zájem lidí o slevy v létě podobný. Je to v pohodě,“ naznačila úspěch slev prodavačka zmíněného obchodu.

Letní slevy už začala nabízet rovněž většina obchodníků v Plzni, především těch, kteří prodávají textil nebo obuv. Například sportovní obchod ve Smetanově ulici zlevnil některé letní zboží o zhruba dvacet procent. Dámské plavky se zde dají pořídit od 99 korun, koupací šortky stojí o stovku víc. Podobně velké slevy má další plzeňský sport v Křižíkových sadech, Hudy Sport v Kopeckého sadech zlevnil až o padesát procent bundy.

Některé ceny srazila na polovinu i jedna z prodejen obuvi na plzeňském náměstí Republiky či obchod Snowbitch ve Františkánské ulici – třeba některé košile zde zlevnily z 1590 na 1290 korun, šortky ze 1750 na 1390 korun.

Prodejce nutí zlevňovat krize

Slevy ale nabízejí v těchto dnech nejen prodejny s oděvy či sportovním zbožím. Stejnou metodu používá v bitvě o zákazníka i ostravská Optika Lunettes, která má svou prodejnu na ulici 28. října. „Momentálně máme slevy padesát procent na skla dioptrických brýlí a je o ně skutečně velký zájem,“ potvrdila optička Denisa Neuwirthová.

Zhruba každý třetí obchod v centru Ústí nad Labem nabízí, bez ohledu na sortiment, výrazné slevy. Například Husky o 20 procent zlevnil stany, slevy se týkají i turistické obuvi. Nejvíce slev ale nabízejí prodejci textilu, William Delvin dokonce prodává značkové zboží za poloviční ceny. Pozadu však nezůstává ani třeba nehtové studio Nails, tady přijde gelová modeláž nehtů o pětinu levněji než obvykle.

Ceny některých výrobků spadly na polovinu také například v Českých Budějovicích nebo Hradci Králové. V jeho centru nabízí až padesátiprocentní slevy na sezónní zboží třeba prodejna Ski Bike centrum. Slevy jsou jak na jízdní kola, tak na in-line brusle a textilní zboží. S třicetiprocentními slevami nyní prodává letní oblečení také například společnost Martexo ve své prodejně na hradecké Gočárově třídě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám