Hlavní obsah

Češi méně nakupují ve slevách, v rozmachu e-shopů jsme na špici

Novinky, tov

Slevová spirála v Česku zpomaluje. Lidé ve slevách loni nakoupili menší podíl zboží než v předcházejících dvou letech. Obratu trendu pomohl rychlý ekonomický růst. Lidé více vybírají podle kvality zboží. V prodejích po internetu je Česko na špici Evropy. V úterý to uvedli zástupci analytické společnosti GfK a Svazu obchodu a cestovního ruchu.

Foto: Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Po dlouhodobém nárůstu do roku 2015 začal promoční podíl v posledních dvou letech klesat. Zatímco předloni rodiny zaplatily 46,7 procenta výdajů na rychloobrátkovém zboží (potraviny a drogerie) v promočních akcích, loni to bylo už jen 46 procent. V roce 2015 tento podíl dosahoval 46,9 procenta, vyplývá z analýzy GfK. Obrat trendu naznačila již loňská studie, nyní jej zpřesněná čísla potvrdila.

„Zlepšující se ekonomická situace a rostoucí důvěra spotřebitelů ovlivňuje i jejich nákupní rozhodnutí. Stále větší význam má kvalita potravin, jejich čerstvost a příjemný a pohodlný nákup. Koncem roku 2017 si už 20 procent zákazníků vybíralo prodejnu potravin podle kvality výrobků – dvakrát víc než o pět let dříve,“ řekl Zdeněk Skála z GfK.

Podíl zboží nakupovaného podle letáků je ve srovnáním s dalšími zeměmi Evropy stále vysoký, z uvedených důvodů nicméně „slevová mánie“ mezi zákazníky poněkud opadá.

Lidé se také více pídí po potravinách českého původu. Podle studie je tuzemský původ potravin důležitý například již pro 64 procent vysokoškoláků.

Nakupujeme méně často, ale víc

Dalším trendem posledních let je, že v Česku klesá průměrná frekvence nákupů. Loni jich bylo průměrně 337, což je o dva provedené nákupy méně než v roce 2016. Naopak stouply výdaje na jeden nákup. Češi utratili v loňském roce za průměrný nákup 241 korun oproti předloňským 228 korunám.

Co se týče prodejů po internetu, je Česko na špici Evropy. Více než 43 procent prodejů technického (nepotravinářského zboží) zboží se zde uskuteční prostřednictvím e-shopů. Až s odstupem následují Nizozemsko (35 procent), Slovensko (34 procent), Británie (33 procent) a Německo (29 procent).

V Česku je v přepočtu na obyvatele nejvíce e-shopů v Evropě, celkem jich je přes 40 tisíc. Jejich podíl na celkových tržbách obchodů loni podle Asociace pro elektronickou komerci překročil 10 procent.

Rozmach e-shopů potvrzují i čísla statistiků ohledně maloobchodního prodeje.  Tržby internetových a zásilkových obchodů rostou skoro každý měsíc meziročně o 20 procent či více. Nejvíce se po internetu prodává i nadále elektronika a domácí spotřebiče, roste ale třeba i prodej oblečení nebo potravin on-line.

Anketa

Nakupujete v akcích?
Ano, často
65,7 %
Občas
24,9 %
Vůbec
9,4 %
Celkem hlasovalo 1144 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám