Hlavní obsah

Češi jsou se životem spokojenější než Němci, ukázal průzkum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi jsou se svým životem spokojenější než průměrný občan Evropské unie. V celkovém hodnocení jsou dokonce spokojenější než Němci, v hodnocení finanční situace se Německu blížíme. Pro mnohé možná překvapivě pozitivní hodnocení vychází z průzkumu, který minulý týden zveřejnil unijní statistický úřad Eurostat.

Foto: Profimedia.cz

Na ilustračním snímku demonstrace v roce 1989

Článek

Nejvíce spokojení jsou se svým životem podle něj Finové, nejméně Bulhaři. Celkově jsou obyvatelé 25 zemí EU, ve kterých se průzkum uskutečnil, v průměru spokojenější než před pěti lety. Slovensko, Irsko a Británie se šetření nezúčastnily.

Eurostat se ptal obyvatel EU starších 16 let, jak spokojení jsou se svým životem. Svůj pocit mohli vyjádřit na škále od nuly do deseti, přičemž desítka znamenala naprosto spokojený a nula úplně nespokojený.

V roce 2013 dosáhl průměr EU sedm bodů, v průzkumu, který statistici provedli v loňském roce a nyní zveřejnili jeho výsledky, je to 7,3 bodu. Proti stavu před pěti lety stoupla u občanů EU nejen celková spokojenost, ale i spokojenost s finanční situací (z šesti na 6,5) a osobními vztahy (ze 7,8 na 7,9).

Nejspokojenější jsou podle statistiky lidé ve Finsku, Rakousku a Dánsku. Ze zemí střední a východní Evropy jsou lidé se svým životem nejvíce spokojeni v Polsku, které se umístilo na čtvrté příčce. Česko skončilo desáté, a jeho obyvatelé tak překonali co do spokojenosti například Němce (11.), Španěly (12.), Francouze (13.) či Italy (16.).

Nejméně spokojení jsou podle statistiky lidé v Bulharsku (25.), kteří na desetistupňové škále svou spokojenost vyjádřili v průměru číslem 5,4. Jen o něco lepší životní pocit mají Chorvaté (24.), Litevci (23.) a Řekové (22.).

Finanční situace

Se svou finanční situací jsou z 25 zemí EU nejvíce spokojeni obyvatelé severní Evropy: Dánové, Finové a Švédové. Nejméně spokojeni pak jsou Chorvaté, Litevci a na posledním místě opět Bulhaři. Češi i zde obsadili desátou z pětadvaceti příček. Těsně před námi je Německo a Malta.

„Češi tedy vykazují v rámci EU nadprůměrnou spokojenost s vlastní finanční situací. Navíc se tato jejich spokojenost v uplynulých pěti letech vysoce nadprůměrně zvýšila. Primárním důvodem je nejnižší míra nezaměstnanosti v rámci celé EU, kterou ČR vykazuje už řadu čtvrtletí,” komentoval ekonom Lukáš Kovanda ze společnosti Czech Fund. Průzkum podle něj ukazuje, že Češi nečelí   tíživým ekonomicky-sociálním problémům tak intenzivně, jak se může zdát například z některých nedávných zpráv médií  o „pandemii exekucí“.

Při dotazu na osobní vztahy ale největší spokojenost nevyjádřili seveřané, nýbrž Malťané, následovaní Rakušany a Slovinci. Češi jsou v této kategorii sedmí a i zde jsou nad průměrem EU. Na posledním místě skončili opět Bulhaři.

Anketa

Jste spokojeni se svým životem?
Ano
69,7 %
Ne
30,3 %
Celkem hlasovalo 1071 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám