Hlavní obsah

Češi domácí ekonomice nevěří, zlepšení v nedohlednu

Novinky, toh
PRAHA

Češi stále víc přestávají věřit v tuzemskou ekonomiku. Oproti prosincovému hodnocení se začátkem nového roku pesimismus v českém hospodářství dále prohloubil. Nejhůře vidí své vyhlídky lidé pracující v průmyslu. Vyplývá to z šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Článek

"Nálada v ekonomice směřuje k desetiletým minimům. Tak velké obavy jako nyní panovaly naposledy v roce 1999,“ komentoval analytik ČSOB Petr Dufek.

V meziročním srovnání je saldo souhrnného indikátoru důvěry z průměrné stobodové škály o 30,8 bodů nižší, důvěra podnikatelů je nižší o 34,7 bodu.

Zřejmě nejhorší očekávání mají lidé pracující v průmyslu, zde již před několika měsíci těžce zasáhla globální krize.

"V lednu oproti prosinci výrazně snížilo hodnocení současné celkové ekonomické situace. Hodnocení celkové i zahraniční poptávky se snížilo také. Zásoby se podle mínění respondentů snížily. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti zpomalení výrobní činnosti a pokles zaměstnanosti,“ uvedli statistici.

Podle úřadu nevidí příznivě svoje vyhlídky ani stavební podniky. I zde se totiž snížilo hodnocení ekonomické situace. Zlepšilo se pouze hodnocení poptávky. Obdobná situace je i v obchodě či vybraných odvětvích služeb.

Propouštění se bojí stále více Čechů

Zhoršení ekonomiky se obává v následujícím roce stále více lidí. S tím také rostou obavy z propouštění. Podle statistiků je důvěra spotřebitelů oproti loňsku o patnáct bodů nižší.

"Nyní, kdy není vidět žádné světlo na konci tunelu, je jasné, že pád důvěry bude i nadále pokračovat. Dá se očekávat, že lidé budou utrácet pomaleji čelíc rostoucím obavám z nezaměstnanosti a dalšího vývoje ekonomiky,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám