Hlavní obsah

Ceny zájezdů do Asie klesly, Češi je ale stejně nekupují

– PRAHA

Lidé v ČR se odvracejí od cest do zemí jihovýchodní Asie, dříve oblíbené destinace pro tzv. exotické zájezdy. Nepřesvědčila je ani nízká cena zájezdů. Tamní hotely se snaží turisty přilákat výhodnými nabídkami. Lidé, kteří si nyní dovolenou v exotických zemí zajišťují, ale volí spíš Karibik nebo Jižní Ameriku.

Foto: ZUŠ Dobruška (archiv)

Výtvarníci ZUŠ Dobruška pod vedením Mgr. Petry Žďánské v Holandsku.

Článek

"Vzhledem k tomu, že do Thajska nadále z ČR směřují levnější charterové lety, klesly tam nyní ceny pobytů asi o 25 procent," řekl ředitel cestovní kanceláře Eso Travel Tomáš Cikán.

Například ceny zájezdů na Maledivy ale vůbec neklesly, protože letecké společnosti tam zrušily levnější charterové lety a doprava běžnými linkami je mnohem dražší.

Cestovky věří, že na přelomu dubna a května, kdy jsou zájezdy ještě levnější, se vše změní a lidé sem opět začnou jezdit. Stále opakují, že například východní části Thajska nejsou vůbec postiženy, moře tu před dvěma týdny vůbec nestouplo.

Lidem však často brání zajistit si zájezd do těchto zemí spíš etické hledisko. Jet na dovolenou do země postižené katastrofou a užívat si tu moře a sluníčko, každý nezvládne.

Zaplacené zájezdy pokračují

Lidé, kteří měli odjet do poškozených hotelů na Phúketu, Phi Phi, Krabi nebo Khao Laku, měli možnost získat zpět peníze, nebo si vybrat náhradní pobyt. Podle Dity Stejskalové z CK Fischer si klienti většinou vybrali náhradní zájezd do Karibiku, Jižní Ameriky nebo na Kanárské ostrovy.

Lidé, kteří mají zájezd zaplacený do jiných částí Thajska, většinou jedou, protože kanceláře často odmítají zájezdy do nepoškozených oblastí odvolat. Zrušily zatím jen zájezdy na Maledivy, zatím do konce ledna. První skupina klientů Eso Travel se ale na tyto ostrovy vydá už 26. ledna. Také CK Marco Polo zatím počítá s tím, že zájezdy po 1. únoru budou pokračovat.

Z turisticky zajímavých oblastí vlna nejvýrazněji zasáhla Srí Lanku. Tam například Eso Travel zrušil zájezdy na celou letošní sezonu, tedy až do léta. Nejpostiženější Sumatru čeští turisté běžně nenavštěvují. Ročně tam jede individuálně za poznáním jen několik desítek českých občanů.

Reklama

Související články

Zájezdy na Srí Lanku cestovky odkládají

Několik cestovních kanceláří, jejichž zákazníci měli 5. ledna odcestovat na dovolenou na Srí Lanku, se rozhodlo let zrušit. Další termín je zatím plánován...

Výběr článků

Načítám