Hlavní obsah

Ceny v EU padají, inflace klesla na nulu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Meziroční míra inflace v Evropské unii klesla v srpnu na nulu, v červenci činila 0,2 procenta. Oznámil to ve středu Eurostat. V zemích platících eurem klesla inflace na 0,1 procenta. Nejvíc zlevňují energie a pohonné hmoty.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj cen ve vybraných zemích Evropy

Článek

Nejvíc ceny klesly na Kypru, proti loňsku téměř o dvě procenta. Ceny klesají také například v Řecku, Rumunsku či na Slovensku.

V Česku podle Eurostatu v srpnu činila inflace 0,2 procenta, o procentní bod víc než v sousedním Německu. Český statistický úřad vyčíslil srpnovou inflaci na 0,3 procenta. [celá zpráva]

Nejvíce ceny rostly naopak na Maltě (1,4 procenta), v Rakousku o (0,9 procenta) a Belgii (0,8 procenta). Oproti letošnímu červenci v srpnu meziroční inflace klesla ve čtrnácti zemích EU, u deseti stoupla a u čtyř zůstala stejná.

Nebezpečná zóna

Velký vliv na vývoj inflace měly v zemích platících eurem ceny energií a pohonných hmot. Zlevnily mléčné výrobky a vejce, zdražila zelenina a tabákové výrobky.

Inflace v eurozóně je už od října 2013 pod hranicí jednoho procenta, kterou Evropská centrální banka (ECB) označuje za nebezpečnou zónu. Z deflace, tedy poklesu cen, se země platící eurem dostaly po půl roce letos v květnu.

ECB v zájmu návratu inflace k cílové úrovni těsně pod dvěma procenty loni snížila úrokové sazby na rekordní minima, nabídla komerčním bankám levné úvěry a zahájila nákupy některých cenných papírů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám