Hlavní obsah

Ceny v Česku šplhají vzhůru

– Praha • Aktualizováno
Novinky, pit

Meziroční míra inflace v Česku vyskočila v listopadu na 2,5 procenta z říjnových 2,3 procenta. V porovnání s předchozím měsícem došlo k růstu o 0,4 procenta. Uvedl to v pátek Český statistický úřad.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Ve srovnání s říjnem vzrostly ceny potravin, zemního plynu, oděvů a pohonných hmot. Naopak listopad přinesl tradiční snížení cen tuzemských dovolených.

Oproti loňskému listopadu zůstávají výrazně vyšší ceny potravin, bydlení a pohonných hmot. Například za zemní plyn zaplatili lidé meziročně o 18,3 procenta více, za pečivo o 28,9 procenta více a za cukr dokonce o 35 procent více.

Zdražování bude pokračovat

„Také další měsíce přinesou spíše zdražování, k čemuž bude přispívat slabší koruna, ale s novým rokem hlavně zvýšení nižší sazby DPH,“ je přesvědčen analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin. Ještě výraznějšímu růstu cen by podle Šimka měla bránit přetrvávající slabá poptávka, která se nijak nezlepší ani v dalších měsících a bude bránit obchodníkům ve výraznějším zdražování.

Jak připomněl analytik Michal Kozub ze společnosti Home Credit, zdražují i pohonné hmoty. Jejich ceny rostou už od roku 2009, kdy se litr nafty prodával i pod hranicí 24 korun. „Nyní je cena vyšší o bezmála 12 korun, a tak si řidiči připlatí za plnou nádrž i více než 600 korun,“ připomněl Kozub.

Anketa

Jaké nakupujete potraviny?
Raději kvalitnější, i když stojí víc.
24,3 %
Rád bych kupoval/a kvalitní, ale jsou pro mě moc drahé.
71,7 %
Kupuju levnější, kvalita je podobná.
4 %
Celkem hlasovalo 28045 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám