Hlavní obsah

Ceny v Česku rostou nejrychleji za pět let, nejvíce zdražují potraviny

Novinky, tov
Aktualizováno

Inflace v říjnu stoupla na 2,9 procenta. Meziroční růst cen byl nejvyšší za posledních pět let, informoval ve čtvrtek Český statistický úřad (ČSÚ). Nejvíce zdražují potraviny.

Foto: Novinky

Inflace v Česku

Článek

Růst spotřebitelských cen táhnou nejvíce potraviny a nealkoholické nápoje. Například máslo za rok zdražilo o 51 procent a vejce o 36 procent. Zdražila také zelenina a ovoce - o necelých deset procent.

Pohonné hmoty zdražily za rok o 2,6 procenta, ceny elektřiny o 0,3 procenta.

Na druhou stranu mírně zlevnilo oblečení a obuv, ceny volání a ceny tepla a plynu. Ceny v těchto kategoriích klesly o jen jednotky procent.

„Posilování koruny tlumí jádrovou inflaci jen částečně, jelikož prodejci nemají při aktuální silné poptávce obyvatelstva příliš důvodů jít s cenami dolů a promítají tak levnější dovozní ceny do svých marží, a nikoli do vlastního zlevňování,” upozornil ekonom Cyrrus Lukáš Kovanda.

Oproti září inflace v říjnu stoupla o 0,2 procentního bodu.

Ekonomové čekají obrat 

„Inflace podle naší prognózy již dosáhla svého vrcholu. Ceny potravin, které byly směrem nahoru hnány především rostoucími cenami mléčných a živočišných výrobků, by se měly v následujících měsících stabilizovat,” řekla ekonomka Komerční banky Jana Steckerová. „Ceny pohonných hmot budou v příštím roce díky nižším cenám ropy a silnějšímu kurzu koruny vůči dolaru růst cenové hladiny dokonce brzdit,” dodala.

Kvůli svižnému růstu inflace očekává, že Česká národní banka bude pokračovat ve zvyšování úrokových sazeb, což se projeví ve zdražení úvěrů a hypoték.

Se zpomalením růstu cen počítá i ekonom Kovanda z Cyrrusu. „V následujících měsících inflace mírně zvolní. Ke dvou procentům čili na cílovou hodnotu České národní banky se dostane ve druhé půli roku 2018. Za celý letošní rok vykáže inflace v průměru hodnotu 2,5 procenta,” odhaduje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám