Hlavní obsah

Ceny v červenci poslala dolů levná zelenina

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Spotřebitelské ceny se za červenec snížily ve srovnání s předchozím měsícem o 0,2 procenta. Důvodem byly zejména levnější potraviny, hlavně zelenina, a nealkoholické nápoje. Meziročně zpomalily spotřebitelské ceny ve svém růstu na 1,4 procenta. Vyplývá to z údajů Českého statistického úřadu.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ceny brambor s novou úrodou klesly meziměsíčně o 30 procent.

Článek

„Inflace zvolňuje, což nepochybně ocení spotřebitelé, jimž se letos příjmová situace nijak viditelně nelepší,“ uvedl analytik Petr Dufek z ČSOB.

Foto: ČTK

Inflace v Česku

Za meziměsíčním poklesem stál zejména pokles cen zeleniny o 13,8 procenta, z toho cen brambor o 29 procent. Ceny ovoce klesly o 1,9 procenta, drůbeže o 2,1 procenta, vajec o 4,1 procenta a minerálních a pramenitých vod o 3,5 procenta.

Na zvyšování celkové úrovně spotřebitelských cen působilo zejména zvýšení cen rekreace a kultury, kde vzrostly sezónní ceny dovolených s komplexními službami o 12,5 procenta. V dopravě se zvýšily ceny pohonných hmot o 1,4 procenta. Ceny tabákových výrobků vzrostly o 0,6 procenta a ceny vína o 0,5 procenta.

Na meziroční vývoj cen měly rozhodující vliv ceny potravin a nealkoholických nápojů. Cena mouky vzrostla o 25 procent, mléka o deset procent, másla o 12,3 procenta, ovoce o 9,9 procenta a zeleniny o 29,7 procenta.  Pokud jde o bydlení, zvýšilo se čisté nájemné, vodné, stočné, ceny elektřiny a tepla a teplé vody.

Podle analytika Jiřího Šimka ze společnosti Citfin se i v dalších měsících bude inflace držet na současných nízkých úrovních a za celý rok ceny vzrostou přibližně o 1,5 procenta. „Inflace se tak nadále udrží bezpečně pod dvouprocentním inflačním cílem České národní banky,“ doplnil Šimek.

Reklama

Výběr článků

Načítám