Hlavní obsah

Ceny ropy prudce oživily, růst přesáhl devět procent

– Londýn/New York • Aktualizováno

Ceny ropy na světových trzích se ve čtvrtek prudce zvýšily, pozdě odpoledne již růst přesahoval devět procent. To je nejvýraznější denní vzestup za poslední roky. K růstu přispělo zotavení globálních akciových trhů, údaje o nečekaně hlubokém poklesu zásob ropy na americkém trhu i solidní data z americké ekonomiky.

Foto: Lucy Nicholson, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Termínový kontrakt na severomořskou ropu Brent s dodáním v říjnu kolem 19:15 SELČ přidával 8,2 procenta a pohyboval se kolem 46,70 USD za barel. Americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) vykazovala nárůst o 9,2 procenta na 42,15 USD, a směřovala tak k největšímu dennímu nárůstu od června 2012.

Akcie v Číně a jinde v Asii ve čtvrtek prudce oživily a navázaly na středeční strmý vzestup na Wall Street. Oživení akciových trhů v Číně zmírnilo obavy z pokračujícího zpomalování druhé největší ekonomiky světa, které by zřejmě dál sráželo ceny na globálním komoditním trhu.

Americká ekonomika v dobré kondici

Zásoby ropy v USA klesly minulý týden o 5,5 miliónu barelů, což je mnohem více, než se čekalo. Někteří analytici ale tento pokles považují za důsledek snížení dovozu suroviny do USA, což naznačuje, že by minulý týden mohl být jen anomálií.

Trh ve čtvrtek k růstu podpořily i nečekaně dobré údaje o výkonu americké ekonomiky, která ve druhém čtvrtletí zrychlila podstatně více, než se uvádělo původně. K nárůstu přispěl i krok těžebního koncernu Shell, který po únicích a krádežích ropy zavřel dva významné ropovody v Nigérii. Omezil tím vývoz této suroviny ze země, která je jejím největším producentem na africkém kontinentě.

Ceny ropy od června klesly asi o třetinu. Srážela je vysoká produkce v USA, rekordní těžba na Blízkém východě a také obavy z klesající poptávky v asijských zemích. V pondělí klesla cena Brentu i WTI na nejnižší úroveň od začátku roku 2009, zejména pod vlivem obav z výrazného zpomalování růstu čínské ekonomiky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám