Hlavní obsah

Ceny plynu v Evropě klesají

Aktualizováno

Cena zemního plynu v Evropě klesá kvůli vyhlídkám na zvýšení dodávek plynu z Ruska v příštím měsíci, píšou agentury TASS a Bloomberg. Cena plynu při zahájení obchodování klesla o šest procent, spadla pod 1000 USD za 1000 metrů krychlových. Kolem 11:00 činil pokles téměř devět procent. Ukazují to data pro obchodní uzel Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je určující pro ceny na evropském trhu.

Foto: Regis Duvignau, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské plynárenské společnosti Gazprom, aby zvýšila dodávky do Evropy poté, co naplní domácí podzemní zásobníky. Podle šéfa Gazpromu Alexeje Millera by plnění domácích zásobníků mohlo být hotovo do 8. listopadu.

Agentura Bloomberg upozorňuje, že nejde o první případ, kdy Putin svými slovy pomohl zmírnit letošní růst cen plynu v Evropě. Podle zdrojů agentury Bloomberg usiluje Moskva o to, aby se ceny zemního plynu v Evropě v dlouhodobém horizontu snížily přibližně o 60 procent. Obává se totiž, že dlouhodobější růst cen by zničil poptávku po plynu od společnosti Gazprom.

Rusko pustí do Evropy více plynu. Putin zachránce, velebí šéfa Kremlu

Ekonomika

Svůj vliv mělo podle ekonomických analytiků také úterní prohlášení německého ministerstva hospodářství, že udělení povolení pro provoz plynovodu Nord Stream 2 neohrozí bezpečnost dodávek plynu do Evropské unie. „Přibližuje to nový plynovod o jeden krok ke spuštění provozu,“ uvedl analytik Tom Marzec-Manser ze společnosti ICIS.

Pražská plynárenská zdraží plyn

Ekonomika

Ceny plynu od čtvrtečního zahájení obchodování stále klesají. Přitom 27. října obchodování na burze plynu v Evropě skončilo na 1400 USD za 1000 metrů krychlových.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám