Hlavní obsah

Ceny plynu opět vzrostly. Kvůli nižším dodávkám přes plynovod vedoucí Běloruskem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve čtvrtek proudila plynovodem Jamal do Evropy přes Bělorusko a Polsko zhruba polovina ruského plynu oproti předchozímu dni. Velkoobchodní ceny suroviny se tak opět zvýšily. Situaci komplikují výhrůžky běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, jehož spor s Evropskou unií se kvůli uprchlíkům na hranicích Běloruska s Polskem, Litvou a Lotyšskem vyhrotil. Informuje o tom agentura Reuters.

Foto: Laszlo Balogh, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Průtok plynovodem Jamal na měřicí stanici v německé obci Mallnow u polských hranic se ráno pohyboval kolem 6,47 milionu kilowatthodin (kWh) za hodinu, což je zhruba o polovinu méně, než byl středeční průměr.

Ve středu totiž dosahoval hodinový průtok na témže místě v jednu chvíli až 15,2 milionu kWh. Odtok z Mallnowa, tedy přeprava plynu z Německa do Polska, byl na nule.

Cena klíčového termínového kontraktu na zemní plyn k dodání v prosinci krátce po 15. hodině vykazovala růst o 3,5 procenta na 72,55 eura (zhruba 1833 korun) za megawatthodinu (MWh).

Dodávky plynu do Evropy začíná Gazprom pomalu zesilovat

Ekonomika

Ukazují to data ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku, který je pro evropský trh určující.

Začátkem října cena skokově vystoupila až nad 160 eur/MWh, zatímco před rokem se pohybovala nad 15 eury za megawatthodinu.

Ruský dodavatel plynu Gazprom v úterý uvedl, že začal doplňovat své evropské zásobníky plynu, což cenu snížilo. Gazprom do té doby doplňoval zásobníky na ruském území.

Lukašenko hrozí Evropě

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko ve čtvrtek pohrozil tvrdou odplatou za jakékoliv nové sankce Evropské unie proti Minsku.

Ve hře je podle něj i přerušení tranzitu ruského zemního plynu a přepravy dalšího zboží přes Bělorusko. EU se chystá uvalit sankce na Lukašenkův režim za vyostřování migrační krize na hranicích s Polskem a pobaltskými státy.

Lukašenko pohrozil, že v případě dalších sankcí EU přeruší tranzit plynu

Evropa

„Zahříváme Evropu a stále nám vyhrožují, že zavřou hranice. A co když my tam zavřeme zemní plyn?“ citovala agentura Reuters Lukašenkova slova.

„Proto bych doporučil polským lídrům, litevským a dalším bezhlavě uvažujícím lidem, aby se nejprve zamysleli, než začnou mluvit,” dodal Lukašenko.

Reklama

Výběr článků

Načítám