Hlavní obsah

Ceny ovoce a zeleniny v Polsku rapidně klesají

Právo, Pavol Minárik
Polsko

V porovnání se stejným obdobím roku 2013, ceny ovoce a zeleniny na největším polském trhu v Broniszach u Varšavy v současnosti klesly o 30 až 70 procent. Snížení cen je odrazem výrazné převahy nabídky nad poptávkou, která se po vyhlášení ruského embarga může ještě prohloubit, uvedla v sobotu v polské televizi TVP mluvčí trhu Malgorzata Skoczewská.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejvíc, až o 70 procent, zlevnily brambory. Kilogram stál vloni v Bronizsach 1,40 zlotého (9,40 koruny) a tuto sobotu v přepočtu už jen 2,80 koruny.

O šedesát procent klesla cena květáku i zelí a o polovinu cena fazolí, hrachu ale i dalších luštěnin. O 30 až 40 procent méně stojí rajčata - kilogram je nyní v přepočtu za 12 korun a okurky za osm.

Jablka jsou levnější o padesát procent a stojí průměrně 1,60 zlotého (asi 11 korun). Cena švestek závisí na odrůdě, ale nejlevnější jsou už v přepočtu po pěti korunách za kilogram.

Očekává se další pokles

„Výrazný pád cen zeleniny a ovoce je způsobený letošní výjimečně dobrou úrodou, když nabídka značně převyšuje poptávku,“ uvedla mluvčí.

Zatím není známý dopad ruského embarga na dovoz polského ovoce a zeleniny, který překročil loni 1,5 miliardy dolarů. Tato analýza bude známa za několik týdnů, ale s jistotou se dá očekávat další pokles cen, dodala Skoczewská.

Více než 20 tisíc zemědělců z celého Polska přiváží ročně na trh v Bronizsách u Varšavy 1,2 miliónu tun svých produktů, které ve velkém prodává 430 obchodníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám