Hlavní obsah

Ceny nafty dohánějí benzín. Řidiči tankují nejdráž za čtyři roky

Pohonné hmoty v Česku dál zdražují, nafta opět rychleji a cenou se začala blížit benzínu. Průměrná cena Naturalu 95 v uplynulém týdnu stoupla o tři haléře na 33,82 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 33,61 koruny za litr, což bylo o 23 haléřů víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS. Ceny u čerpacích stanic se drží na maximu od prosince 2014.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 17. říjnu

Článek

Nejvíce nyní motoristé platí nadále v Praze, za Natural 95 v průměru 34,58 Kč/l a za naftu 34,31 Kč/l. Nad 34 korunami je průměrná cena dieselu ještě na Vysočině, u benzínu na tuto hranici vystoupala v hlavním městě a dalších pěti regionech.

Natural 95 zůstává nejlevnější v Jihočeském kraji s průměrnou cenou 33,33 Kč/l. Za naftu si čerpací stanice účtují nejméně také na jihu Čech, v průměru 33,18 Kč/l. Jen mírně vyšší je průměrná cena dieselu v Královéhradeckém kraji.

Nafta je nyní jen o 21 haléřů levnější než benzín. „Cena nafty bývá zpravidla levnější než cena benzínu. Naposledy v březnu 2015 se však stalo, že nafta byla dražší než benzín. Tehdy se cena benzínu pohybovala kolem 31,20 koruny za litr a nafta byla o zhruba 10 haléřů dražší. K takovéto situaci zpravidla dochází při rostoucí poptávce po topné naftě, která se využívá v průmyslu a při výrobě tepla,” komentoval ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Šance na obrat

Na trzích s ropou došlo k výraznému propadu v ceně. Ropa Brent se obchoduje kolem 80 dolarů za barel, což je přibližně o pět dolarů méně než před týdnem.

„Tento propad by měl zamezit dalšímu zdražování pohonných hmot na čerpacích stanicích v České republice. Lze proto očekávat, že ceny v příštím týdnu budou stagnovat a výhledově by mohly mírně klesnout,” dodal Křeček.

Reklama

Související články

Ropa má stát sto dolarů, zdraží benzín?

Cena ropy by se znovu mohla vrátit na 100 dolarů za barel. Takový je podle agentur Bloomberg a Reuters odhad velkých obchodníků. To může mít dopady i na ceny...

Výběr článků

Načítám