Hlavní obsah

Ceny másla i mléka letí vzhůru a porostou dál

Přibyslav

Kvůli zdražování dodávek mléka od chovatelů krav, které by podle mlékáren mělo trvat až do příštího jara, existuje reálná hrozba, že ceny mléčných výrobků se budou v obchodech ještě zvyšovat. Uvedl to předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Hlavními důvody růstu cen jsou celosvětově zvýšená poptávka po mlékárenských výrobcích a jejich rostoucí spotřeba. Dodávky mléka z českých chovů do mlékáren byly letos do konce července naopak o 3,4 procenta nižší než před rokem. „Cena mléka stoupá nepřetržitě 12 měsíců. Ještě nekulminovala,“ sdělil Kopáček.

Letos v srpnu dostávali chovatelé dojnic za litr mléka v průměru 8,50 koruny, o 18 procent více než ve stejném měsíci loni. Na jaké úrovni se farmářská cena zastaví, nechtěl Kopáček odhadovat. Stejná situace podle něj panuje na mléčném trhu i v jiných evropských zemích.

Letošní snížení dodávek mléka působilo podle Kopáčka hlavně počasí – dlouhá zima, deštivé jaro a pak sucho. Teď se blíží zima, tedy období, kdy se objem mléčné produkce běžně snižuje.

Výkupní versus spotřebitelské ceny

Přestože zemědělci považují platby za mléko stále za nedostačující, a to kvůli stoupajícím výrobním nákladům, Kopáček s odvoláním na oficiální statistiky uvedl, že výroba mléka byla v Česku rentabilní už loni. Podle něj však zemědělci vidí to, jak se rozevírají nůžky mezi farmářskými a spotřebitelskými cenami.

Ceny mléčných výrobků v posledních měsících rostou. Na vině je vyšší DPH a podle zemědělců si také obchodníci zvyšují marže. [celá zpráva]

Mlékárny mohou mít podle Kopáčka problémy, pokud se jim nepovede promítnout dražší mléko do ceny svých výrobků. „Na výrobních nákladech se cena suroviny podílí v průměru 75 až 80 procenty," vysvětlil. Může se prý ale stát to, že obchodníci nebudou chtít takové zvyšování cen připustit.

Srovnání průměrných cen mléčných výrobků.
druhsrpen 2012srpen 2013
mléko polotučné pasterované (1 l)18,68 Kč19,14 Kč
jogurt bílý netučný (150 g)7,20 Kč7,98 Kč
eidamská cihla (1 kg)127,90 Kč149,18 Kč
máslo čerstvé (1 kg)129,62 Kč155,93 Kč
Zdroj: ČSÚ

Anketa

Zaznamenali jste vyšší ceny másla a mléka?
ano, a kupuji mléčných výrobků méně
73,9 %
ano, ale na mé nákupy to vliv nemá
17,6 %
ani jsem si nevšiml/a
8,5 %
Celkem hlasovalo 14632 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám