Hlavní obsah

Cena másla i mléka roste, litr stojí v průměru přes 18 korun

– Praha • Aktualizováno

Lidé, kteří kupují mléko a mléčné výrobky, musejí sáhnout hlouběji do peněženek. Průměrná cena litru mléka už překonala 18 korun a čtvrt kila másla stojí průměrně 39 korun. Přesto jsou výkupní ceny mléka nižší, než by si představovali chovatelé krav.

Foto: Profimedia.cz

Cena mléka stoupá. Ilustrační foto

Článek

Zatímco v dubnu letošního roku se v obchodech prodával litr polotučného mléka v průměru za 17,54 Kč, v červenci to bylo již 18,24 Kč. Máslo ve stejném období podražilo ze 143,70 Kč na 155,55 Kč za kilogram.

Mléčné výrobky znatelně zdražily na přelomu roku, cena másla však výrazně stoupla ještě na jaře. V dubnu stála podle pravidelného šetření Českého statistického úřadu čtvrtinka v průměru 36 korun, v červnu to bylo už 38 korun a do srpna průměrná cena ještě o korunu poskočila.

Farmáři samotní ale na zdražení nijak zvlášť nevydělali, vyšší cenu určila především vyšší DPH.

„Rozevírají se nůžky mezi farmářskou cenou a spotřebitelskými cenami,“ uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Pro Novinky upřesnil, že podle jeho názoru ceny mléka a mléčných výrobků zvedají marže obchodníků, stejně jako navýšení daně z přidané hodnoty na potraviny.

České krávy víc dojí

V červenci letošního roku tuzemští producenti mléka dostávali od zpracovatelů za litr v průměru 8,36 Kč. Přestože je to zhruba o 2,50 Kč více než během takzvané mléčné krize vrcholící v roce 2009, je to stále méně, než kolik činí průměrné náklady na produkci jednoho litru mléka, tvrdí zástupci producentů. Jako spravedlivou by si představovali cenu přes devět korun.

Podle ředitele Svazu chovatelů českého strakatého skotu Josefa Kučery patří tuzemští producenti mléka k evropské i světové špičce. Zatímco v celé Evropské unii nadojila kráva loni v průměru 6460 kilogramů mléka, v Česku to bylo 8050 kilogramů.

Přesto podle Kučery klesá konkurenceschopnost českých chovatelů, což dokládá počty registrovaných chovatelů krav na mléko. V roce 2004, kdy země vstupovala do EU, jich bylo 3600, dnes je jich registrováno 1900.

Hrozí pokles produkce mléka i jeho kvality

Zatímco v EU dostávali v prvním pololetí farmáři za litr mléka v průměru 0,348 eura (8,93 Kč), jejich kolegové v Česku 0,318 eura (8,16 Kč).

Kvůli nepřízni počasí, zejména červnovým povodním, trápí zemědělce nedostatek krmných plodin. Karel Bednář z Mlékařského a hospodářského družstva JIH, které je největší odbytovou organizací producentů mléka v zemi, proto očekává, že tuzemská produkce mléka by meziročně mohla klesnout o deset až 15 procent. Zároveň podle něj lze očekávat pokles kvality mléka.

Češi zaostávají oproti celoevropskému průměru ve spotřebě mléka, sýrů a tvarohů, zatímco u másla jsou nadprůměrní.

Reklama

Výběr článků

Načítám