Hlavní obsah

Ceny domů v Británii klesly. Mezi důvody je i brexit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny domů v Británii v prosinci nečekaně klesly, proti listopadu se snížily o 0,6 procenta a vykázaly první propad za šest měsíců. Vyplývá to z pondělní zprávy hypoteční banky Halifax. Ekonomové v anketě agentury Reuters očekávali růst cen, a to o 0,2 procenta. Ostrovní trh s nemovitostmi zpomaluje od předloňského referenda o vystoupení země z Evropské unie, tzv. brexitu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V listopadu se ceny domů zvýšily o 0,3 procenta. V prosinci pak ceny meziročně zpomalily růst na 2,7 procenta z listopadových 3,9 procenta. Ekonomové přitom očekávali růst o 3,3 procenta. Při výpočtu meziročních změn Halifax vychází z tříměsíčního průměru, v tomto případě říjen až prosinec 2017.

Krátce před referendem v červnu 2016, které rozhodlo o vystoupení Británie z EU, činil roční růst cen domů v Británii kolem deseti procent, uvádí Halifax. Pokles kurzu libry po hlasování vedl k růstu inflace a zvýšil tlak na finance domácností. Navíc mnohé podniky čekají na vyjasnění budoucích vztahů Británie s EU a investiční rozhodnutí odkládají.

Skutečnost, že Britové mají hlouběji do kapsy, dokládají pondělní údaje společnosti Visa. Podle nich se spotřebitelské výdaje v Británii se započtením vlivu inflace loni snížily o 0,3 procenta, což byl první pokles od roku 2012. Naproti tomu v předchozích čtyřech letech se zvyšovaly v průměru o 1,7 procenta. V prosinci byly výdaje meziročně nižší o jedno procento, což je také první propad za pět let.

Naopak Česko patří mezi země, kde nemovitosti zdražují nejrychlejším tempem v EU. Ceny bytů a domů meziročně rostou o více než deset procent. Česká národní banka kvůli tomu loni přistoupila ke zpřísnění podmínek poskytování nemovitostí bankami.

Reklama

Související témata:

Související články

Brexit lze ještě zvrátit, apeluje Blair

Rozhodnutí odejít z EU je ještě možné změnit, burcuje Brity bývalý labouristický premiér Tony Blair. Nejprve připustil možnost druhého referenda, na přímý...

Výběr článků

Načítám