Hlavní obsah

Ceny cigaret vzrostou o 12 korun v souladu se směrnicí EU

Právo, Jiří Novotný

Ceny cigaret se v Česku budou muset proti těm nynějším zvýšit nejpozději do roku 2014 o dvanáct korun na krabičku. Vyplývá to z nové unijní směrnice, s níž už vyslovili souhlas představitelé ministerstev financí všech členských zemí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

„Směrnice bude zveřejněna zřejmě v dubnu a členské země dostanou rok na to, aby ji zapracovaly do své legislativy. Snaha ovšem bude stihnout to do 1. ledna 2011,“ řekl ve čtvrtek Právu jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

V naší republice musí ministerstvo financí (MF) předložit tuto legislativní změnu vládě a parlamentu ke schválení nejpozději po letních prázdninách. S přípravou novely zákona o spotřební dani proto už začalo a tabákové firmy se obávají, že zdražování bude skokové, ve dvou vlnách vždy o šest korun.

„Tak prudký cenový růst by prospěl jen pašerákům, což se prokázalo už v roce 2008, kdy cigarety zdražily o 8 Kč,“ připomněl Provazník. Rozumné by proto bylo zvyšovat ceny postupně, ročně vždy o tři koruny.

Minimální daň stoupne na 90 eur

Dosavadní evropská směrnice stanovila minimální výši spotřební daně u všech cigaret, prodávaných v EU, na 64 eur z 1000 kusů. V ČR ale tato daň nyní činí 74 eur a je tedy mnohem vyšší, než Unie požaduje.

Od 1. ledna 2014 se minimální spotřební daň zvýší na 90 eur. Zemím, které toho nedosáhnou, Unie notně ztíží volný pohyb tabákových výrobků. V první řadě se to týká Polska, Bulharska, Estonska, Litvy, Maďarska, Rumunska a Řecka, které si v Bruselu dojednaly pro zvýšení spotřební daně na 90 eur čtyřletý odklad . Například z Polska si tak budou od roku 2014 moci Češi dovážet místo 800 nanejvýš 300 kusů cigaret.

Podle nové směrnice EU bude postupně zdražovat i tabák, u nějž minimální spotřební daň musí do roku 2018 stoupnout z 32 na 60 eur za jeden kilogram. Třicetigramový paklík nejběžnějšího tabáku tak v ČR zdraží z 69 na 83 Kč.

Další novinkou je, že zdanění bude podléhat i tabák na vykuřování skleníků, který si někteří Češi i nelegální výrobci kupují kvůli jeho nízké ceně a balí z něj cigarety. Zvýhodněné daňové sazby nebudou moci od roku 2014 využívat ani dovozci tzv. maxidoutníků, které se po dovozu rozřežou a vyrobí se z nich cigarety. Pro doutníky bude sice nadále platit nižší daňová sazba než u cigaret, těmto praktikám však má zabránit stanovení rozměrů, jaké doutníky smějí mít.

Zdražuje se už nyní

V rámci tzv. Janotova balíčku vzrostla v ČR daň z přidané hodnoty na tabákové výrobky od 1. ledna z 19 na 20 procent, a spotřební daň stoupne od 1. února z 1920 na 2010 korun na tisíc cigaret. Tedy v přepočtu na 78 eur.

„Do konce března se budou ještě doprodávat zásoby krabiček se starými kolky. V dubnu však už nepůjde nikde v republice sehnat cigarety za dnešní ceny, ale jen o tři koruny dražší,“ očekává Provazník.

Například dvacítka cigaret Moon teď podraží na 61 korun, Red & White na 62 Kč, sparty na 73 Kč, petry na 68 Kč, marlbora na 85 Kč a davidoffky na 87 Kč. Otázkou ovšem je, jak se nakonec zachovají největší hráči na tuzemském tabákovém trhu. Například kutnohorský Philip Morris šokoval konkurenci, když teď krabičku cigaret Philip Morris prudce zlevnil z 82 na 59 korun, a přeřadil ji rázem do nejlevnější cenové kategorie.

Na zastávkách se bude smět kouřit

Letošní novinkou také je, že obce budou moci zakázat kouření na všech veřejných prostranstvích, kde se často shromažďují děti a mladiství. Vyplývá to z novely antikuřáckého zákona, která nabude účinnosti 1. července.

Cigarety pak budou výslovně zakázány i na diskotékách a sportovištích. Kouřit se dokonce nebude smět ani ve společných prostorách bytových domů. Kuřákům, kteří si zapálí cigaretu na zastávce městské hromadné dopravy či nádražním nástupišti, ovšem od července už pokuta hrozit nebude. Zákaz kouření se totiž omezí jen na přístřešky a kryté peróny.

Značně tolerantní je nová právní úprava i ke kouření v hospodách, restauracích a barech. O tom, jestli tato zařízení budou kuřácká či nekuřácká, rozhodnou jejich vlastníci a povinně to u vchodu označí příslušnou informační nálepkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám