Hlavní obsah

Ceny benzínu i nafty se v létě udrží pod 30 korunami

Právo, Martin Procházka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Motoristé mají důvod k radosti. Nejprodávanější Natural 95 teď v Česku stojí v průměru 28,15 Kč za litr a nafta je ještě o dvě koruny levnější. Do konce letních prázdnin může sice podle analytiků přijít mírné zdražení, cena naturalu by však určitě neměla překročit 30 korun.

Foto: Novinky

Článek

„Koncem srpna očekáváme ceny naturalu mezi 28 až 29 korunami,“ řekl v pátek Právu Tomáš Vlk z Patria Online.

Proti loňským letním měsícům tak lidé při cestách na dovolenou autem výrazně ušetří. Koncem loňského července byl Natural 95 o téměř 4,50 Kč dražší než dnes, a nafta dokonce o 8,50 Kč. Důvodem nynější relativní láce jsou nízké ceny ropy a sílící koruna. Zatímco loni v létě se ceny ropy přehouply přes 140 dolarů za barel (asi 159 litrů), teď se barel ropy prodává za polovinu.

Za poslední týden benzín i nafta v ČR podle společnosti CCS zlevnily asi o třicetník. Pokles cen by se ale měl nyní zastavit. Ropa totiž v posledních dnech mírně zdražovala. „V nejbližším týdnu očekáváme stabilizaci cen na současné úrovni a poté mírný růst,“ uvedl analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Americká lehká ropa West Texas Intermediate se v pátek prodávala kolem 65 dolarů za barel a severomořská ropa typu Brent stála 67 dolarů. „Ropa sleduje růst akciových trhů,“ komentoval to Vlk. Podle Čermáka se do konce prázdnin budou její ceny pohybovat mezi 65 a 75 dolary.

Nafta prý zůstane o 2 Kč levnější

Nafta bude podle odborníků i nadále levnější než benzín. „Nafta si udrží odstup asi o dvě koruny, a to do té doby, než odezní ekonomická krize,“ prohlásil Vlk. Poptávka po naftě totiž při nižším výkonu ekonomiky klesá, protože většinu vozidel s dieselovými motory představují nákladní automobily a autobusy.

Loni v létě byla nafta v Česku vůbec nejdražší v historii, když stála i více než 35 korun za litr. Byla tak přibližně o 2,50 Kč dražší než benzín. Ceny těchto pohonných hmot se vyrovnaly v polovině února letošního roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám