Hlavní obsah

Ceny benzínu a nafty stagnují

Novinky, ČTK, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot stagnují. Za poslední týden průměrná cena Naturalu 95 poklesla o haléř na 29,65 koruny za litr. Litr nafty zlevnil v průměru o dva haléře. Ceny nafty a benzínu přitom minulý týden poprvé po čtyřech týdnech poklesu a stagnace výrazněji stouply.

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 16. srpnu

Článek

Ceny pohonných hmot v Česku do minulého týdne postupně klesaly s minimálními výkyvy od konce dubna.

Nejdražší pohonné hmoty zůstávají i nadále v Praze. Řidiči v hlavním městě zaplatí za litr benzínu v průměru 30,39 koruny, což je o šest haléřů méně než před týdnem. Litr nafty přijde Pražany průměrně na 29,45 koruny, stejně jako před týdnem.

Druhá nejdražší je nafta na Vysočině, kde stojí litr průměrně 29,14 koruny, což je o dva haléře méně než před týdnem. Natural 95 na Vysočině zdražil v průměru o deset haléřů na 30,02 koruny za litr.

Benzín je druhý nejdražší v Jihomoravském kraji, kde řidiči natankuji litr za průměrných 30,12 koruny. Nafta stojí na jižní Moravě v průměru 29,06 koruny za litr. V ostatních regionech Česka je Natural 95 pod 30 korun za litr a nafta pod 29 korun za litr.

Těžba z břidlic v USA na vzestupu

Ceny ropy ve středu rostly. K růstu jim pomohla zpráva o poklesu zásob suroviny v USA, který byl výrazně vyšší, než předpovídali analytici. Zásoby jsou teď na nejnižší úrovni od října 2015.

Cena severomořské ropy Brent stoupla o 0,4 procenta na téměř 51 amerických dolarů za barel. Americká lehká ropa WTI zdražila jen o několik centů na 47,58 dolaru.

Ceny ropy stále ovlivňuje vysoká nabídka. Těžba ropy z břidlic je v USA stále na vzestupu. Od poloviny loňského roku se zvýšila téměř o 12 procent na 9,42 miliónu barelů denně.

Na druhé straně Organizace zemí vyvážejících ropu OPEC, Rusko a další signatáři dohody o snížení těžby se produkci snaží omezovat a tím tlačit na vyšší ceny. V důsledku vysoké těžařské aktivity v USA se jim to však příliš nedaří.

Reklama

Výběr článků

Načítám