Hlavní obsah

Cena zlata spadla za jediný den o osm procent, nejvíce za 30 let

New York
Aktualizováno

Zlato, komodita, jehož cena šla v posledních letech stále nahoru, zažívá strmý pád. Jeho cena během pondělí spadla o osm procent, což je největší propad za posledních třicet let.

Foto: Česká mincovna

Investiční zlato

Článek

Cena spadla na hodnotu 1395 dolarů za troyskou unci, je tak nejníže za poslední dva roky. V posledních letech, kdy cena neustále rostla, přitom dosáhla až na hodnotu 1800 dolarů za troyskou unci. Krátce dokonce překonala hranici 1900 dolarů. Minulý týden se cena poprvé dostala pod 1500 dolarů za troyskou unci (asi 31,1 gramu).

Investoři se obávají, že své zlaté zásoby začne prodávat Kypr, který nutně potřebuje zachránit ekonomiku, cena proto padá už od minulého pátku.

Cena žlutého kovu nyní podle BBC klesá i proto, že se snížily nákupy z Indie, která zavedla 50procentní daň. Nákupy se propadly o čtvrtinu.

"Cena zlata se dostala do střednědobého sestupného trendu. Důvodem jsou spekulace o tom, že Fed (americká centrální banka) by mohl omezit lití levných peněz na trhy. Investoři ve velkém vyprodávají pozice. Hedge fondy snížily od října pozici ve zlatě o zdrcujících 72 procent," řekl analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Podle něj cena propadne ještě o další desítky dolarů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám