Hlavní obsah

Cena zlata překonala rekord

Novinky, bož
Aktualizováno

Cena zlata na světových trzích v průběhu víkendu vystoupala na nový rekord. Stojí za tím obavy z obnovení šíření nemoci covid-19 a narůstajícího napětí mezi USA a Čínou, uvedl server listu Financiel Times. V pondělí se cena dostala na 1944,71 (43 460 korun) za trojskou unci.

Foto: Profimedia.cz

Cena zlata v posledních dnech stoupala s tím, jak se začaly objevovat a prohlubovat pochybnosti ohledně rychlého ekonomického oživení.

Článek

Cena zlata v posledních dnech stoupala s tím, jak se začaly objevovat a prohlubovat pochybnosti ohledně rychlého ekonomického oživení. Hodnota tohoto drahého kovu tak od začátku roku vzrostla o více než čtvrtinu, připomněly Financial Times.

Rekordní je však aktuální cena pouze nominálně. „Pokud zohledníme inflaci, cena zlata byla v roce 1980 ještě o zhruba třetinu výše než dnes. V reálném vyjádření se tedy žádný rekord zatím nekoná,” připomněl hlavní ekonom společnosti Czech Fund Lukáš Kovanda.

Kellnerova PPF prodala podíl v ruském těžaři zlata Polymetal

Ekonomika

V minulosti ceny zlata tlačila k rekordům například obava z vysoké inflace. „V současnosti to jistě nebude obava z trvale dvojciferné inflace, která vyžene cenu zlata na rekordní (reálné) maximum,” dodal Kovanda.

„Může to však být jiná obava. Obava zejména bohatých lidí a rodin z toho, že v tomto čase citelně navýšené nejistoty nemusí být 'papírový majetek', tedy majetek ve formě kontraktů a smluv, vždy zaručeným způsobem, jak nastřádané uchovat bohatství do budoucna a dalším generacím,” uzavřel ekonom.

Reklama

Související témata:

Související články

Zlato kvůli Íránu zdražilo nad 1600 dolarů

Cena zlata ve středu po téměř sedmi letech překročila hranici 1600 dolarů (36 200 Kč) za troyskou unci (31,1 gramu) a paladium stouplo na nový rekord nad 2000...

Výběr článků

Načítám