Hlavní obsah

Cena ropy ve čtvrtek rekordně rostla, trh očekává snížení dodávek

Novinky, bož

Poté, co ceny ropy padaly na historická minima, ve čtvrtek pro změnu zaznamenaly rekordní jednodenní růst. Trh reaguje na výrok amerického Donalda Trumpa, podle nějž mají Rusko a Saúdská Arábie oznámit dohodu o snížení těžby. Americká lehká ropa WTI přidala 25 procent, čímž se dostala na 25,40 dolaru za barel. Severoamerická ropa Brent připsala přes 21 procent na 30 dolarů za barel.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Vývoj cen ropy Brent

Článek

Trump a Putin se v pondělí po telefonu shodli, že je třeba trh s ropou stabilizovat, protože současná situace neprospívá Spojeným státům ani Rusku. Následně Trump ve čtvrtek řekl televizi CNBC, že Moskva a Rijád brzy oznámí dohodu o snížení těžby o 10 až 15 milionů barelů denně.

Na Twitter Trump napsal o snížení o „10 milionů barelů a možná o výrazně víc”. „Pokud k tomu dojde, bude to skvělé pro ropný a plynařský průmysl,” dodal prezident.

Ceny ropy za první tři měsíce roku klesly o rekordních 66 procent. Severomořská ropa Brent se od začátku roku do konce března propadla o 66 procent na 22,74 dolaru za barel. Jen za březen se cena snížila o 55 procent, což byl rekordní měsíční pokles. Stejně tak americká lehká ropa West Texas Intermediate (WTI) ukončila březen na 20,48 dolaru za barel. Za měsíc se tak propadla o 54 procent a za celé první čtvrtletí rovněž o 66 procent.

Cena ropy od začátku roku klesla o rekordních 66 procent

Ekonomika

Ceny srážely jednak ekonomické dopady globální pandemie nemoci Covid-19, jednak právě neshody Saúdské Arábie a Ruska. Ty média a experti označují za cenovou válku. Když se totiž Rijádu na začátku března nepodařilo Moskvu přesvědčit, začali Saúdové naopak pumpovat na trh co nejvíce ropy. Dokonce plánovali od dubna zvýšit těžbu na 12,3 milionu barelů denně, což by vedlo k dalšímu propadu ceny. To by se však v případě dohody o snížení těžby mělo změnit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám