Hlavní obsah

Cena práce je na Slovensku poprvé vyšší než v Česku

Právo, Ivan Vilček
BRATISLAVA

Poprvé od rozdělení Československa je cena práce na Slovensku vyšší než v České republice. Cena za hodinu práce dosáhla loni na Slovensku podle Eurostatu 9,70 eura (267 korun) a v Česku 9,40 eura (259 korun).

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Většinu této částky tvoří plat, další části jsou pojistné odvody nebo stravenky. Cena práce klesla v České republice i vinou slábnoucí české koruny. Po přepočtu na eura se cena práce v České republice loni snížila téměř o čtyři procenta, na Slovensku stoupla o pět procent.

„Doposud nás poráželi téměř ve všem. A nešlo pouze o fotbal nebo o hokej. Za kratší konec jsme táhli i v platech. Nyní však nastal malý, ale o to důležitější zlom: pokud chce firma zaměstnat Slováka, musí ve srovnání s Čechem připlatit. Čech je o 30 centů levnější,“ napsal v této souvislosti slovenský deník Hospodárske noviny.

Podle listu je za tím vysoký růst platů a minimální mzdy na Slovensku. Dalším důvodem je změna kvalifikační struktury absolventů vysokých škol. „Máme stále více profesí, jako je IT, u nichž jsou mzdy vyšší,“ uvedl ekonomický prognostik Slovenské akademie věd Vladimír Baláž.

Hodinová cena práce v Evropě (v eurech)
Průměr v EU24,60
Dánsko40
Rakousko31,50
Slovensko9,70
Česká republika9,40
Polsko8,40
Maďarsko7,40
Zdroj: Eurostat

Minimální mzda vzrostla loni na Slovensku o 28 eur z 352 na 380 eur. „Budeme se blížit k rakouským a německým platům, ale nebude to rychle,“ zhodnotil šéf Institutu zaměstnanosti Michal Páleník. Při srovnání ceny práce s Českou republikou se však podle Páleníka nedá učinit závěr, že slovenská ekonomika je lepší než česká.

Cena práce je na Slovensku vyšší než v České republice jen v některých odvětvích. Neplatí to například v dopravě. Podle Radima Jančury ze společnosti RegioJet, který podniká i na Slovensku, mají Slováci výrazně nižší platy. „Mám pocit, že žijí podstatně skromněji,“ uvedl Jančura.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám