Hlavní obsah

Cena elektřiny v Evropě trhá rekordy, nikdy nestála víc

Elektřina v Evropě dál zdražuje. V pondělí cena klíčového termínového kontraktu v Německu na evropské energetické burze European Energy Exchange (EEX) poskočila na nový rekord, když se zvýšila o více než tři procenta na 475 eur (11 600 Kč) za megawatthodinu (MWh). Za poslední dva měsíce se cena v Německu zhruba zdvojnásobila. Je zároveň téměř šestkrát vyšší než před rokem, uvedla agentura Bloomberg.

Foto: Andrew Boyers, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Podobně drahá je elektřina i na dalších evropských trzích. V České republice se cena kontraktu s dodáním v příštím roce dostala na 459 eur (11 220 Kč) za MWh. Ještě před dvěma měsíci to přitom bylo „jen” 232 eur (5 675 Kč).

Důvodem zdražování je rostoucí cena zemního plynu, která na burze v Rotterdamu v posledních dnech znovu přesáhla hranici 200 eur (4893 Kč) za MWh. Zdražování způsobují obavy z omezených dodávek ruského plynu do Evropy a otázka, zda tak Evropa dokáže v zimě vyrobit dostatek elektřiny.

Roli ve zdražování elektřiny ale sehrává také situace ve francouzské jaderné energetice, kde je v současnosti výrobní kapacita velmi nízká, neboť více než polovina všech jaderných reaktorů je kvůli nutné údržbě mimo provoz.

To způsobuje zejména problém v samotné Francii, která byla v předchozích letech soběstačná, a naopak elektřinu do Evropy exportovala. Nyní ale musí elektřinu sama nakupovat, což cenu šroubuje nahoru.

Francii chybí vlastní elektřina, v zimě hrozí blackouty

Ekonomika

Podle analytiků z dánské elektrárenské společnosti Energi Danmark zatím neexistují žádné jasné známky toho, že růst cen elektřiny by měl v brzké době polevit. "Tento týden očekáváme další růst cen," uvedli analytici.

Růst cen energií tlačí v evropských zemích vzhůru inflaci a zvyšují náklady domácností i podniků. Evropské vlády proto pracují na opatřeních ke zmírnění dopadů drahé energie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám