Hlavní obsah

CEFC Shanghai neuhradila úroky z dluhopisů ve výši 680 miliónů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost CEFC Shanghai International Group, která je dceřinou firmou čínské CEFC China Energy podnikající i v Česku, nezaplatila v termínu úroky z dluhopisů v hodnotě 197 miliónů jüanů (téměř 680 miliónů Kč). Firma to oznámila ve čtvrtek, kdy měly být úroky uhrazeny. Dluhopisy samotné mají hodnotu 2,5 miliardy jüanů (zhruba 8,6 miliardy Kč).

Foto: Aizhu Chen, Reuters

Logo CEFC v Šanghaji

Článek

„(CEFC Shanghai) není schopna úroky včas uhradit,” uvedla firma. Úroky jsou vypláceny držitelům dluhopisů, kteří si je před časem koupili a tím půjčili firmě peníze.

Společnost CEFC Shanghai International už v květnu nesplatila v termínu dluhopisy za 2,09 miliardy jüanů (7,1 miliardy koruny). Firma tehdy tvrdila, že je chce splatit za šest měsíců. [celá zpráva]

Obavy o to, zda bude CEFC Shanghai schopna plnit finanční závazky, panují na trhu už od února, kdy se objevily informace, že šéf mateřské China Energy Jie Ťien-ming, který je poradcem českého prezidenta Miloše Zemana, je vyšetřován kvůli podezření z hospodářské kriminality.

CEFC Shanghai varovala již 14. května, že si není jistá, zda bude schopna splatit své krátkodobé dluhopisy se splatností 270 dní. Jako důvod uvedla tlak na své aktivity.

Čínská ratingová agentura China Lianhe následně popáté za necelé tři měsíce zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti společnosti CEFC Shanghai International na stupeň C, což znamená vysokou pravděpodobnost, že firma své závazky nesplatí. [celá zpráva]

Skupina CEFC
Působí v energetice, ve financích a v průmyslu. V Česku koupila podíly například v aerolinkách Travel Service nebo cestovní agentuře Invia.cz. Ovládá Pivovary Lobkowicz Group a je majoritním vlastníkem fotbalové Slavie i stadiónu v Edenu.Eden je podle informací Radiožurnálu v zástavě. Banka J některé nemovitosti CEFC zastavila kvůli obří půjčce. Vedle Edenu jde o budovu bývalé Živnobanky v centru Prahy nebo luxusní pětihvězdičkový hotel Le Palais Art Hotel Prague.

Reklama

Související články

Tvrdík se vrací do vedení evropské CEFC

CEFC Europe jmenovala v pondělí své statutární orgány poté, co opět převzala firmu od krizového managementu J&T. Místopředsedou představenstva bude znovu...

Výběr článků

Načítám