Hlavní obsah

Část českého zákona o DPH byla v rozporu s právem EU, rozhodl evropský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Část českého zákona o dani z přidané hodnoty (DPH) týkající se platby daně u pohledávek od firem v insolvenci byla v rozporu s právem Evropské unie. Rozhodl o tom Soudní dvůr EU, uvedla v úterý poradenská společnost BDO.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Společnost BDO tak v soudním sporu uspěla nad Odvolacím finančním ředitelstvím. Generální finanční ředitelství však následně sdělilo, že sporná pasáž se týkala znění zákona platného do konce března 2019, a tak již 2,5 roku neplatí.

Rozsudek soudu padl ve sporu Odvolacího finančního ředitelství a firmy Elvospol zastupované právníky BDO. Elvospol dodal v listopadu 2013 zboží společnosti MPS Mont, která ale v květnu 2014 skončila v úpadku a fakturu neuhradila.

Ředitelství pak odepřelo Elvospolu možnost snížení DPH za květen 2015. Spor nejdříve řešily české soudy a od srpna 2020 soud v Lucemburku. Ten podle BDO letos 11. listopadu rozhodl ve prospěch Elvospolu.

Havlíček: Pokud EU zatrhne nulovou DPH z energií, pak bude pět procent

Ekonomika

„Verdikt soudu v Lucemburku je důležitý pro všechny české firmy, jejichž obchodní partneři skončili později v insolvenci. U neproplacených pohledávek od těchto partnerů mají dotyčné firmy právo žádat stát o sníženou platbu DPH. Spor se vedl o rozsah povinností nutných pro snížení DPH, konkrétně o to, zda nesplacené pohledávky musí pocházet z doby starší než půl roku před úpadkem,” uvedl vedoucí týmu daňové litigace BDO Česká republika Vít Křivánek.

Dodal, že rozsudek uvádí, že český stát podmiňoval snížení DPH i neoprávněnými požadavky, čímž omezoval okruh firem, které mohly na snížení dosáhnout. „Tyto diskriminované firmy by se teď mohly dožadovat kompenzace,” dodal.

V českém zákoně o DPH je uvedeno, že nesplacené pohledávky musí pocházet z doby starší než půl roku před úpadkem. Evropský soud nyní rozhodl, že to odporuje unijní zásadě neutrality DPH.

Skopeček se pustil do Schillerové: Nulová DPH na energii neřeší příčinu zvyšování cen

Domácí

„Soudní dvůr EU uznal, že taková podmínka zcela vylučuje možnost jakéhokoli snížení daňového základu nesplacených pohledávek, které vznikly v období šesti měsíců před insolvencí firmy. Pokud by se vlivem insolvence staly pohledávky nevymahatelné, musel by daňové zatížení nést věřitel. Soudní senát uznal, že se v takovém případě jedná o automatické upírání práva na snížení základu daně, což odporuje zásadě neutrality DPH v EU,” řekl advokát a partner advokátní kanceláře BDO Legal Jiří Šmatlák.

Finanční správa v úterý ČTK sdělila, že posuzovaná právní úprava se týkala verze zákona o DPH, která byla účinná do 31. 3. 2019. V současném znění již podle správy mohou osoby, které splňují zákonná kritéria, provést opravu základu daně v případě nedobytné pohledávky.

Digitální daň zůstává prozatím u ledu

Ekonomika

Zároveň správa uvedla, že Nejvyšší správní soud se ve své rozhodovací praxi lhůtou nyní posuzovanou Soudním dvorem EU opakovaně zabýval a jádrem sporů byl okamžik vzniku pohledávky.

Reklama

Výběr článků

Načítám