Hlavní obsah

Canon koupí nizozemskou společnost Océ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Japonská společnost Canon koupí za zhruba 730 milionů eur (asi 18,6 miliardy Kč) nizozemského výrobce kopírek a tiskáren Océ. Canon se tímto krokem snaží o návrat k růstu, jedním z důvodů nákupu je ale i snaha zlepšit si pozici vůči konkurenční společnosti Ricoh. Informovala o tom v pondělí agentura Reuters.

Foto: Reuters

Canon

Článek

Firmy ve společném sdělení uvedly, že Canon za jednu akcii Océ nabídne 8,60 eura. Canon se k převzetí Océ odhodlal více než rok po tom, co japonský Ricoh koupil americkou společnost Ikon Office Solutions. Z nezávislého distributora kancelářského vybavení tak učinil jednu ze svých součástí. Ricoh je největším výrobcem kopírek na světě.

Canon, Océ i jejich konkurenti tvrdě pociťují dopady hospodářské krize, která firmy donutila snižovat výdaje, včetně nákladů na kopírování a tisk. Společnost Océ, která byla poslední dvě čtvrtletí ve ztrátě, snižuje náklady i počet zaměstnanců, mimo jiné se také rozhodla omezit výplatu dividend. Canon a Ricoh ziskové hospodaření udržely, zisky jim ale rapidně klesly.

"Zhoršení ekonomické situace na trzích ovlivňuje výkonnost celého odvětví, není to ale hlavní důvod procesu strategických změn, který po důkladném a pečlivém zvážení vedl k návrhu, abychom spojili síly s Canonem," řekl novinářům generální ředitel Océ Rokus van Iperen.

Akcie Océ dnes na burze v Amsterodamu zpevnily o více než 68 procent a dostaly se nad 8,50 eura. Dostaly se tak nejvýše od loňského června. Van Iperen řekl, že včetně dluhů a dalších závazků transakce oceňuje firmu Océ na zhruba 1,5 miliardy eur (asi 38,3 miliardy Kč). K nejvážnějším rivalům společnosti Océ patří Xerox a Konica Minolta.

Analytici tvrdí, že transakce je pro akcionáře Océ výhodná, protože řeší většinu nebo možná všechny problémy, jimž firma čelila v důsledku propadu poptávky. Jasno ale není v tom, zda bude mít někdo zájem předložit protinabídku. Analytici makléřské společnosti SNS Securities poukazují na to, že například Hewlett-Packard či Kyocera mají finanční možnosti nabídku předložit, naopak Ricoh a Konica Minolta jsou příliš zadluženy a nevytvářejí dost vysoký zisk na to, aby si mohly vzít další úvěr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám