Hlavní obsah

Bývalý šéf islandské Landsbanki půjde do vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Reykjavík

Bývalý šéf islandského finančního ústavu Landsbanki, který spolu s dalšími islandskými bankami zkrachoval za krize roku 2008, byl ve středu odsouzen na rok do vězení, z toho na devět měsíců podmíněně. Soud v Reykjavíku vyměřil Sigurjónu Árnasonovi trest za manipulace s cenami akcií a podvody, informovala agentura Reuters.

Foto: IPA, Reuters

Článek

Landsbanki byla jednou ze tří islandských bank, které v minulosti masivně expandovaly v zahraničí a rozsáhle se při tom zadlužily. Po vypuknutí finanční krize v roce 2008 se dostaly do problémů se splácením dluhů a zažily rychlý kolaps, který potopil celou islandskou ekonomiku.

Loni poslal soud do vězení čtyři bývalé nejvyšší představitele tehdejší největší islandské banky Kaupthing.

Árnason podle obvinění manipuloval s akciemi své banky a podvedl při tom investory, věřitele i úřady. Skutků, za něž byl odsouzen, se podle rozsudku dopustil na přelomu září a října 2008, ve dnech, kdy se jeho banka definitivně potápěla.

Zváží odvolání

Spolu s Árnasonem soud odsoudil na devět měsíců ředitele Landsbanki pro obchodování Ívara Gudjónssona a makléře Juliuse Heidarssona. Všichni odsouzení svou vinu popřeli.

"Tento rozsudek je pro mě velkým překvapením, protože jsem nic špatného neudělal," řekl Árnason agentuře Reuters po vyslechnutí verdiktu. Dodal, že spolu se se svým obhájcem zváží odvolání.

Island se koncem roku 2008 propadl do těžké finanční a ekonomické krize. Krachy bank srazily na kolena islandskou korunu a donutily vládu, aby se o pomoc obrátila na Mezinárodní měnový fond.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám