Hlavní obsah

Byty v Praze i v prvním čtvrtletí zdražily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Prodejní ceny nových bytů v Praze na konci prvního čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 1,6 procenta na 106 392 korun za metr čtvereční. Tempo růstu kleslo ze 4,4 procenta na konci loňského roku. Oproti předchozímu čtvrtletí se ceny zvedly o 0,8 procenta. Vyplývá to z údajů developerských firem Trigema, Skanska Reality a Central Group.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Ceny nových bytů v Praze.

Článek

Počet prodaných bytů v prvním kvartále meziročně vzrostl o 8,3 procenta na 13 tisíc.

Ještě před rokem nové byty v hlavním městě zdražovaly meziročně téměř o pětinu. Nejvyšší meziroční růst za posledních sedm let, od kdy jsou data k dispozici, byl v polovině roku 2018. Tehdy nové byty zdražily o 24 procent.

Nyní zdražování citelně zpomaluje, na čemž má svůj podíl i aktuální koronavirová krize. Bytů je nicméně stále nedostatek. Počet bytů v nabídce developerů meziročně klesl o 12 procent na 4750.

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Koronavirus

„Na rezidenčním trhu v metropoli stále přetrvává výrazný bytový deficit a poptávka po bydlení v Praze i v této době výrazně převyšuje nabídku,” uvedl předseda představenstva Central Group Dušan Kunovský.

Největší zájem byl v prvním čtvrtletí o dvoupokojové byty, kterých developeři prodali 38,5 procenta. Následovaly jednopokojové (26,2 procenta) a třípokojové (22,5 procenta). Tři pětiny prodaných bytů připadaly na Prahu 9, 5 a 10. Naopak na Prahu 1 připadalo pouhé procento.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám