Hlavní obsah

Byty a domy v Česku dál svižně zdražují

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny bytů v Česku rostly ve druhém čtvrtletí nejrychleji od roku 2010, rodinné domy zdražují nejrychleji od roku 2014. Naopak ceny pozemků rostly nejpomaleji za poslední dva roky. Ve čtvrtek o tom informovala Hypoteční banka, která ceny realit sleduje formou indexu právě od roku 2010.

Foto: David Ryneš, Novinky

HB Index

Článek

Také v meziročním srovnání nejvíce zdražily byty, hlavně na jižní Moravě, ve Středočeském a Plzeňském kraji.

Z HB Indexu, který sleduje hodnotu nemovitostí, vyplývá, že ceny bytů meziročně vzrostly o 13 procentních bodů na hodnotu 120,8. Základní hodnotu indexu 100 bodů představují skutečné ceny nemovitostí k 1. lednu 2010. Byty tak od tohoto data zdražily zhruba o pětinu.

„Opět platilo, že ceny starších panelových bytů rostly více než u bytů cihlových. Největší poptávka se i nadále udržela u bytů s výměrou 56 až 75 metrů čtverečních,” řekl Petr Němeček z Hypoteční banky.

Podle srovnání Eurostatu nemovitosti v Česku zdražují nejrychleji ze zemí EU.

Zdražování pozemků přibrzdilo

Podle srovnání banky rostly ceny bytů nejrychleji v Jihomoravském, Středočeském a Plzeňském kraji. Naopak díky slabší poptávce nejpomaleji zdražovaly byty na Ústecku a v Olomouckém kraji, kde dosáhly svého stropu již na konci loňského roku.

Růst cen pozemků, které od začátku sledování zdražily vůbec nejvíce, nyní zpomalil. Mezičtvrtletně zdražily jen o procentní bod, což je podle banky nejpomalejší růst za dva roky. Oproti druhému čtvrtletí loňského roku jejich cena vzrostla o 10 procentních bodů.

„Největší zájem je dlouhodobě o lokality v okolí velkých měst. Roste i poptávka po pozemcích bez kompletních inženýrských sítí s možností výstavby domovních čističek, tepelných čerpadel nebo studen," doplnil Němeček.

Rodinné domy meziročně zdražily o 6,4 procentního bodu. Podle Němečka je na trhu stabilní poptávka po rodinných domech v okolí velkých měst. Zájem je také o rodinné domy v horším stavu, které jsou levnější a vhodné k rekonstrukci.

Stejně tak pokračoval růst podílu výstavby nových rodinných domů v nízkoenergetickém standardu. Ty tvořily zhruba desetinu novostaveb. „V okolí Prahy se rozrostla nabídka developerské výstavby rodinných domů, a to včetně nabídky prodejů domů bez dokončení interiérů,“ uzavřel Němeček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám