Hlavní obsah

Burzy zažívají volný pád, pražská vymetla pětileté dno

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Akciové trhy znovu ztrácí důvěru investorů. Globální krize tak stále dává vědět, že nepominula. Cenné papíry v pondělí ztrácely svoji hodnotu téměř po celém světě. A pražská burza se propadla na pětileté minimum.

Foto: Nicky Loh, Reuters

Článek

Index pražské burzy PX uzavřel pondělní obchodování slabší o 3,41 procenta těsně pod hranicí 700 bodů.

„Podobně jako ve zbytku našeho regionu dnes většina pražských akciových titulů neodolala gravitaci a zaznamenala další ztráty,“ komentoval analytik Komerční banky Miroslav Adamkovič.

Podle něj za novou vlnou investorského pesimismu stojí zejména zpráva o největším propadu japonské ekonomiky v posledních 35 letech.

Na pražské burze ztratily téměř všechny obchodované tituly. Nejvíce byly poznamenány akcie Erste Bank, které ztratily 6,6 procenta, Komerční banky (-4,7 procenta) či Orco (-5,8 procenta).

Propady vybraných evropských (v %):
pražský PX3,41
polský WIG3,8
rakouský ATX1,78
maďarský SE3,01
německý DAX0,45
francouzský CAC 400,53

Cenné papíry ztrácí na své hodnotě po celém světě. Například index japonské burzy Nikkei v pondělí uzavřel slabší o 0,38 procenta. Výjimkou nejsou ani západoevropské akciové trhy, například německý DAX poklesl o 0,45 procenta, francouzský CAC 40 o 0,53 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám