Hlavní obsah

Burza - Zentiva opět nad 710 Kč

Právo, Bedřich Choděra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po ranním váhání se v úterý na pražské burze rozeběhl další růst. Podle předpokladů zmírňovaly svůj pondělní propad bankovní tituly. Největší přírůstek kursu zaznamenaly cenné papíry Philip Morris, ale favoritem trhu byla jasně Zentiva, nejobchodovanější akcie dne. Korigoval jen ČEZ.

Foto: Petr Hejna
Článek

Výrobce léků Zentiva se dostal postupně nad hranici 710 Kč, kterou opustil při listopadovém vybírání zisků, k vyrovnání historického maxima mu ale zbývá ještě kus cesty. Zentivě se letos velmi daří, podle Jiřího Soustružníka ze společnosti Patria Finance je nejrychleji rostoucí společností oboru na středoevropském a východoevropském trhu.

Zentiva v úterý zpevnila o 1,21 procenta na 711,10 Kč.

Philip Morris posílil o 1,98 procenta na 15 945 Kč, Erste Bank o 1,01 procenta na 1200 Kč, Komerční banka o 0,59 procenta na 3398 Kč. Richard Ortner, finanční ředitel Erste Bank, předpověděl, že ekonomický růst a růst bankovního trhu ve východní Evropě bude v příštích letech překonávat růst v západní Evropě. "Tento proces bude trvat 15 až 20 let," uvedl Ortner. Dodal, že poptávka po bankovních službách v regionu bude růst, protože jejich dostupnost je tu stále ještě pod úrovní běžného standardu v západní Evropě.

Index PX 50 vzrostl o 0,31 procenta na 1024,2 bodu.

Akcie ruského ropného gigantu Jukos v pondělí po předchozích prudkých poklesech posílily zhruba o čtvrtinu. Exekutoři přitom chtějí tento měsíc provést dražbu jeho klíčové těžební divize Juganskněftěgaz, aby získali prostředky na uhrazení části daňových nedoplatků společnosti. Kolem poledne stoupla cena akcií Jukosu na dolarovém trhu RTS o 25 procent na 1,25 dolaru. Na rublovém trhu MICEX bylo obchodování s akciemi firmy přerušeno poté, co se jejich cena zvýšila o 28 procent na 34,95 rublu (1,26 dolaru). Od dubna přitom akcie Jukos oslabily o více než 90 procent.

Také na evropských burzách akcie ráno váhaly, kam se mají vydat. Nakonec převládl optimismus. Dolar sice zaznamenal další minimum vůči euru, když oslabil na 1,3468 dolaru za euro, ale pak se ale situace otočila a dolar zpevnil až na 1,3420 dolaru za euro. To přineslo alespoň přechodnou úlevu pro evropské exportéry.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám