Hlavní obsah

Budvaru rekordně stoupl export

Aktualizováno

Budějovický Budvar vyvezl loni přes 1,3 milionu hektolitrů piva, export stoupl meziročně o 11,3 procenta. Byl to rekordní růst, v objemu i tržbách. V Německu Budvar poprvé v historii prodal přes 500 000 hektolitrů. Rostly prodeje i na dalších klíčových trzích, jako jsou Velká Británie nebo Slovensko, informovala manažerka komunikace Budvaru Barbora Bláhová.

Foto: archív Budějovického Budvaru

Se současným ředitelem Budvaru dorazily různé novinky. Třeba sklenice z dílny designéra Ronyho Plesla.

Článek

Loni uvařil Budvar rekordních 1,8 milionu hektolitrů, meziročně o 4,6 procenta víc. Tržby za pivo poprvé překonaly tři miliardy korun, činily 3,17 miliardy. Další výsledky zatím národní podnik nezveřejnil. Ve vývozu zaznamenal loni Budvar meziročně rekordní dvojciferný růst.

„Na exportních trzích jsme meziročně dosáhli jedenáctiprocentního růstu v objemu a šestnáctiprocentního růstu v tržbách. Jsme rádi, že se nám dařilo jak v Evropě, tak i daleko za jejími hranicemi,“ uvedla ředitelka Budvaru pro exportní trhy Renata Pánková.

Pivovary chystají další zdražování

Domácí

Pivovaru se dařilo i na všech klíčových trzích. Mezi ty se řadí státy, kde má Budvar dceřiné společnosti – Německo, Velká Británie a Slovensko. „Máme radost, že se nám podařilo vyrůst také na všech trzích, kde prodej, distribuci i marketing zajišťují naše vlastní dceřiné společnosti. Nemohu v tomto směru nezmínit rekordní prodejní výsledek Budvaru na stagnujícím trhu v Německu, kde jsme poprvé v historii překonali hranici pět set tisíc hektolitrů,“ dodala Pánková.

Budvar pijí v 70 zemích

Budvar vyváží do víc než 70 zemí. Loni prodával například i v Alžírsku, Kamerunu, Ekvádoru, v Chile, Iráku, Jordánsku, na Maledivách, v Peru nebo na Filipínách. Nově vyvážel národní pivovar například do Kambodže či Uzbekistánu. Nejvzdálenějším trhem dlouhodobě zůstává Austrálie.

Druhý rok po sobě se musel Budvar vypořádat s covidovými omezeními. Pokles prodeje sudového a tankového piva daný tím, že byly zavřené restaurace, se povedlo nahradit rozvojem distribuční sítě a tím, že se prodalo víc baleného piva. „Koronavirová krize rovněž významně zasáhla fungování logistiky,“ uvedla Bláhová.

Polští pivovarníci nasadili proti Rusku butylku piva

Zahraniční

V roce 2020, kdy národní podnik se 670 zaměstnanci uvařil 1,73 milionu hektolitrů piva, se export na výstavu podílel ze 69 procent. Vývoz pomáhá Budvaru k lepším výsledkům dlouhodobě. Mezi pět největších odbytišť patřily předloni Německo, Polsko, Slovensko, Rusko a Británie.

Tržby z prodeje výrobků a služeb byly předloni 2,81 miliardy korun, byly rekordní. Čistý obrat překročil druhým rokem po sobě tři miliardy korun. Zisk po zdanění měl Budvar předloni 305 milionů korun, vyplývá z výroční zprávy.

Reklama

Výběr článků

Načítám