Hlavní obsah

Budvar uspěl v Portugalsku, Anheuser-Bush tam přišel o ochrannou známku

Právo, Vladimír Vácha
Aktualizováno

Americký pivní gigant Anheuser-Bush Inc.(ABI) přišel o svoji ochrannou známku Cold Filtered Ice Draft Beer From Budweiser v Portugalsku. Obchodní soud v Lisabonu po jedenácti letech vyhověl žalobě, kterou Budějovický Budvar podal proti ABI v roce 2003. Právo o tom informoval mluvčí Budvaru Petr Samec.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Americký konkurent českého pivovaru začal v té době v Portugalsku při prodeji piva neoprávněně používat ochranné známky s prvkem Budweiser, přestože tam Budějovický Budvar již prodával své pivo pod značkou Budweiser Budvar a měl v této zemi platné ochranné známky. Budějovický pivovar reagoval na takové porušení svých práv žalobou.

Lukáš Lorenc, společník advokátní kanceláře Čermák a spol., která Budějovický Budvar ve sporu zastupuje, připomněl, že soud zároveň zamítl návrh společnosti ABI na zrušení ochranných známek Budweiser, které patří Budějovickému Budvaru.

ABI se již v roce 2001 pokusil v Portugalsku registrovat čtyři ochranné známky s prvkem Budweiser. Tomu už ale zamezil rozsudek v jiném soudním sporu vloni v prosinci, který plně podpořil Budějovický Budvar a znemožnil koncernu ABI registraci těchto známek.

Soudní spory o značku probíhají již od roku 1907, uvedl Samec. Celkově je v nich úspěšnější Budějovický Budvar, který zvítězil asi v 70 procentech případů.

V letech 2000 až 2012 bylo definitivně ukončeno 173 soudních sporů a správních řízení, z nichž Budějovický Budvar vyhrál 120 a deset skončilo smírem nebo remízou. Registrací ochranných známek Budweiser nebo Budweiser Budvar, které patří Budějovickému Budvaru, nemůže nadnárodní koncern ABI klíčovou značku Budweiser používat téměř v 70 zemích.

Reklama

Související články

Budvar uvařil nejvíc piva v historii

Budějovický Budvar loni uvařil nejvíce piva ve své 118leté historii. Celkem to bylo 1,424 miliónu hektolitrů, což je o 6,2 procenta více než v roce 2012....

Výběr článků

Načítám